Zlatno mlijeko
Glavni sastojak recepta za pripremu zlatnog mlijeka je kurkuma, biljka iz porodice đumbira, točnije Zingiberaceae, a koja raste u zemljama južne Azije.
Indijski šafran, kako još zovu kurkumu, dobiva se od korijena biljke Curcuma longa, koji u svojoj tamnosmeđoj kori čuva meso intenzivne, tamno narančaste boje.
Sadrži aktivne sastojke koji imaju više od 150 terapeutskih učinaka na tijelo: kurkuma je antiupalno sredstvo, analgetik, antiseptik, jača imunitet, detoksikator je, regulira metabolizam, kontrolira tjelesnu težinu, poboljšava memoriju, smanjuje trigliceride, uravnotežuje krvni tlak.
Kurkuma u prahu dostupna je cijele godine, a lako ćete je prepoznati po tome što jako nalikuje curryju. Nakon kupnje valja je obavezno čuvati u tamnoj staklenci.
Njegova zlatna prednost je što je i – antikancerogen (znanstveno dokazano)! Iskoristite kurkumu i popijte čašu zlatnog mlijeka, najbolje prije odlaska na počinak.
Recept za “Zlatno mlijeko”
1/8 žličice kurkume
1 šalica mlijeka
2 žličice bademovog ulja (ili mljevenih badema)
med
cimet
Priprema:
1. Zakuhajte mlijeko i dodajte mu kurkumu te nastavite kuhati na laganoj vatri 3 do 5 minuta.
2. Kad se mlijeko prohladi, dodajte bademovo ulje i malo cimeta. Popijte svježe pripravljeno.
Izvor:narodnilijek.com