Ova hrana izaziva rak, a imate je u kući

Zdrav život
Ova hrana izaziva rak, a imate je u kući
U današnje vrijeme, naviknuti smo da konzumiramo brzu hranu i poluprerađene proizvode, ali postoji velika razlika između namirnica kojima je dodato malo masti i šećera i onih koje su kancerogene.

U današnje vrijeme, naviknuti smo da konzumiramo brzu hranu i poluprerađene proizvode, ali postoji velika razlika između namirnica kojima je dodato malo masti i šećera i onih koje su kancerogene.

Nije lahko hraniti se zdravo, ali ne moramo baš da se trujemo ako to nije neophodno. Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbjegavate jer sadrže kancerogene sastojke.

Mesne prerađevine
Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Većina ovih vrsta mesa proizvodi se sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum-nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo friško. Studija koju je 2005. godine sproveo Havajski Univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka pankreasa i do 67 odsto.

Viršle, prave se od životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih dijelova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, najvjerovatnije, hranjene žitom pomiješanim sa hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim materijama. Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje istražuju veze između ishrane i raka, Svjetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebalo da prestanu da kupuju mesne prerađevine do kraja života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Gazirana pića
Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i vještačkih sastojaka i nemaju hranljivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko 7 grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i obična gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

Čips
Pun je trans-masti (hidrogenizovana biljna mast), ugljenih hidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervanasa. Sve navedeno može uzrokovati začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično prouzrokuje stvaranje kancerogenih supstanci, kao što je akrilamid (ova supstanca se nalazi iu cigaretama). Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans-masti može sadržati akrilamid.
''Smatram da akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje'', rekao je profesor Dejl Hetis, sa američkog univerziteta “Clark”.

Ne propustite