Sarajlije se smrzavaju: Toplane počele koristiti alternativno gorivo

Bosna i Hercegovina
Sarajlije se smrzavaju: Toplane počele koristiti alternativno gorivo
BH-Gas u međuvremenu pokušava kupiti dodatne količine gasa.

 Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane Sarajevo (KJKP) je zbog reducirane isporuke gasa, na 65 posto proizvodnog kapaciteta počelo koristiti alternativno gorivo. 

- Zbog reducirane isporuke prirodnog gasa kao energenta za proizvodnju toplotne energije, a i zbog povećane potrošnje gasa usljed niskih temperatura, KJKP Toplane Sarajevo su radi održanja cjelokupnog sistema počele koristiti na 65 posto proizvodnog kapaciteta alternativno gorivo, odnosno mazut i lož ulje - rečeno je Agenciji Fena u Toplanama. 

Ograničena isporuka gasa iz Ruske Federacije bio je povod sastanka koji je Uprava BH-Gasa, koju čine direktor Mirza Sendijarević i izvršni direktor Haris Hrnjičić održala jučer s direktoricom preduzeća Sarajevogas Nihadom Glamoč, direktorom preduzeća Toplane-Sarajevo Admirom Džuburom, pomoćnikom direktora Energoinvesta za oblast trgovina i usluga Mehmedom Koldžom, te ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatkom Petrovićem. 

Iz BH-Gasa je saopćeno da ograničena isporuka gasa iz Ruske Federacije nije u skladu s Ugovorom o isporuci gasa između Energoinvesta d.d. Sarajevo i Gazprom Exporta. 

- Iako se BH-Gas ranije u više navrata obraćao Energoinvestu s informacijom o ograničenoj isporuci gasa od Gazprom Exporta i insistirao da se maksimalne dnevne količine isporučenog gasa usklade s ovim ugovorom, zvaničnog odgovora još nema - navodi BH-Gas.

Na sastanku je dogovorena maksimalna količina gasa koju BH-Gas može isporučivati Sarajevogasu u periodu najnižih temperatura te će na osnovu tih isporuka Sarajevogas i Toplane-Sarajevo dalje snabdijevati svoje potrošače.

BH-Gas u međuvremenu pokušava kupiti dodatne količine gasa, ali svi potencijalni dobavljači insistiraju na avansnim uplatama, saopćeno je.

Ne propustite