Odluka o privremenom finansiranju u Federaciji BiH

Bosna i Hercegovina
Odluka o privremenom finansiranju u Federaciji BiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na vanrednoj sjednici u Sarajevu Odluku o privremenom finansiranju u FBiH za prva tri mjeseca 2015.godine


Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na vanrednoj sjednici u Sarajevu Odluku o privremenom finansiranju u FBiH za prva tri mjeseca 2015.godine, u iznosu od 421 823 577 KM.

Ante Krajina, ministar finansija odlazećeg saziva Vlade FBiH, rekao je da se ovom odlukom, koju je ranije utvrdila Vlada FBiH, omogućava isplata invalidnina, plaća, kao i okončanje započetih projekata.


Ovu odluku mora usvojiti još i Dom naroda, čiji novi saziv još nije formiran.

Odlukom o privremenom finansiranju omogućen je protok finansijskih tokova u FBiH, te se ista  odnosi na okolnosti kada federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.

 

"Budžet mora biti donesen najkasnije do 31. marta tekuće godine. Ukoliko budžet ne može biti donesen do tog perioda, nakon toga neće biti izvršavani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok budžet ne bude donesen", objasnio je ministar finansija u Vladi FBiH ante Krajina.

 

Odluku nisu podržali poslanici SBB-a u Federalnom parlamentu.

OHR je pozdravio usvajanje Odluke o privremenom finansiranju FBiH kao i izmjene i dopune Zakona o budžetima koje se odnose na grad Mostar, koja je također usvojena na današnjoj sjednici.

Ne propustite