Da li trebate farbati kosu? Uradite ovaj test od 10 sekundi i saznajte!

Moda i ljepota
Da li trebate farbati kosu? Uradite ovaj test od 10 sekundi i saznajte!
Mnogo elemenata ujeiče na krajnji rezultat farbanja kose, ali jedan je ključan – kosa mora biti zdrava da bi nakon tretmana bojom izgledala dobro.

Mnogo elemenata utječe na krajnji rezultat farbanja kose, ali jedan je ključan – kosa mora biti zdrava da bi nakon tretmana bojom izgledala dobro.

Ako ćete kosu farbati kod kuće, frizeri savjetuju da prije toga provjerite u kakvom je stanju uz pomoć ovog jednostavnog testa.

1. Odvojite prstima jedan pramen kose i ispravite ga.

2. Na pramen stavite nekoliko kapi vode i pratite koliko je vremena potrebno da se kapljice upiju.

3. Ako kosa apsorbira vodu u manje od 10 sekundi, onda je kutikula tj. vanjski ljuskasti sloj kose previše oštećen i kosu nije moguće pravilno ofarbati. Ako kapljicama treba više od 10 sekundi da se upiju, onda je vaša kosa u dobroj ‘formi’.

SAVJET: Na oštećenje osjetljive kutikule utiče, između ostalog, češljanje mokre kose, pretjerano tretiranje kose peglom, uvijačem ili blajhanjem. Zbog svega navedenog kosa gubi svoju vlagu i nakon toga je ispucana.

Kako biste kosi ponovno vratili stari sjaj i zdravlje, smanjite izloženost vrućem zraku. Ne fenirajte je odmah nakon pranja jer je u trenucima dok je puna vode izrazito krhka.

Ne propustite