PRAVILNA FIZIČKA AKTIVNOST

Fizički ste aktivni i zimi? Evo kako da to pravilno i radite!

Objavljeno:07.01.2016 - 18:19
A A A Times Arial

Ne želite prestati sa svojim omiljenim fizičkim aktivnostima pa čak kad je i zima?

Ne morate! Naučnici su došli do zaključka da je fizička aktivnost zimi čak i potrebnija i zdravija u odnosu na ostale mjesece. Prije nego pođete, postoji par pravila kojih se morate pridržavati:

Dobra priprema:

Rukavice i kapa su obavezne, a za sigurnije trčanje noću preporučuje se nositi bateriju. Ne valja pretjerivati s odjećom, već nositi lagano. Dok trčite zimi, čarape trebaju prekrivati Ahilovu tetivu. Ako vam je prije početka trčanja umjereno hladno, to je znak da ste dobro obučeni. Preporučljivo je slojevito i ne pretoplo oblačenje. To podrazumijeva majicu kratkih rukava, pa majicu dugih rukava. Šuškavac ili jaknu, dvoslojne rukavice i termo helanke obucite kad su temperature oko -10°C.  Neophodno je izbjegavati i pamučnu odjeću jer će vas znoj hladiti, sintetička vlakna su bolji izbor.. Po završetku trčanja odmah se presvucite, čak i donje rublje.  

Trenirate li po mraku, trčite po trotoaru osvijetljenih ulica ili odaberite neki poznati teren, naprimjer manji krug po parku, manje prometne ulice ili nogometno igralište jer je zbog slabije vidljivosti moguće uganuti zglob. Iako hladan zrak u početku izaziva osjećaj stezanja u dišnim putovima zbog stezanja krvnih žila, nakon što se zagrijete osjećaj nestaje, a u pluća stiže zrak zagrijan na našu tjelesnu temperaturu. Zato nema straha da ćete se razboljeti.  

Eventualno curenje iz nosa posljedica je samo viška sluzi koju stvaraju stanice u nosu kako bi ovlažile suhi, hladni zrak koji udišemo.  Zimi se ne smijemo prestati stalno hidrirati jer se kroz izdisaje i zbog većeg zagrijavanja tijela gubi više tekućine.

Bez naglih sprintova. Prije trčanja ugrijte se s nekoliko serija čučnjeva ili sklekova. Zbog niskih temperatura mišići su zimi krući i podložniji povredama. Na ledu usitnite korake

Bez pada - najsigurnije je trčati po neugaženom snijegu. Treba biti pažljiv na ugaženom snijegu, asfaltu ili makadamu s ledenim pokrovom.

Obuća čuva stopalo. Dobro je imati tene s nepromočivom membranom koje štite stopalo od vlage, a samim time i od povreda.

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA