Neredovna menstruacija? Ovo je šest stvari koje vam tijelo govori!

Zdrav život
Neredovna menstruacija? Ovo je šest stvari koje vam tijelo govori!
Neke stvari su velike, neke male, ali je bitno da budete upoznati sa činjenicama i posljedicama nakon što primijetite da vaš menstrualni ciklus ne ide po planiranom i ustaljenom protokolu.

Neke stvari su velike, neke male, ali je bitno da budete upoznati sa činjenicama i posljedicama nakon što primijetite da vaš menstrualni ciklus ne ide po planiranom i ustaljenom protokolu.

Anemični ste

Težak protok kod menstruacije veoma je zastupljen kod žena koje imaju anemiju. Simptomi uključuju ekstremni umor, da izgledate sumornije nego inače, da osjećate vrtoglavice i nesvjestice, a da uz to imate i kratak dah za razliku od ostalih. Svako može biti anemičan, ali je to pretežno zastupljeno među vegeterijancima, jer jedan od glavnih izvora željeza jeste crveno meso. Ukoliko vam sve ovo djeluje poznato, unos željeza takođe možete povećati uz grah i ribu, pogotovo ukoliko ste već dobili. Ako se ni to ne pokaže korisnim, posjetite doktora kako bi vam preporučio najbolji unos željeza.

Imate problem sa tiroidnom (štitnom) žlijezdom

Sa druge strane, ako imate lak protok i veoma kratke cikluse, postoje indikacije da ćete takođe imati i problema sa štitnom žlijezdom. Ona pomaže vašem tijelu da koristi enegriju i da kontroliše stvari poput metabolizma. Naravno, faktori poput načina života ili uzimanja pilula mogu da utiču na to da vam je lak protok, ali vaša tiroidna žlijezda drži pod kontrolom vaše hormone, zato je moguće da je baš ona povod svemu tome. Ako se pokaže da ste pored toga i hiperaktivni, da lako gubite kilograme, ili ako osjećate umor, posjetite vašeg ginekologa.

Endometrioza

Endometrioza je bolest koja nastaje kada se sluznica materice usadi na nekom drugom mjestu, to su zalutale ćelije materice. Ukoliko vam je menstrualni period jako bolan i veoma težak, to može upravo da ukazuje na endometriozu. To je dugoročna i hronična bolest i ne postoji magična pilula da bi se izliječila. Ipak, postoji način da sanirate sve to i da ublažite simptome kroz operaciju. Ugovorite sastanak sa doktorom kako bi vam predložio opcije, nemojte patiti u tišini.

Ne hranite se dovoljno

Ukoliko imate restriktivne dijete ili ukoliko imate manje od 18 godina, menstruacija može da vam postane neredovna, a u nekim slučajevima i da u potpunosti nestane. Sve to se može desiti ukoliko imate veoma teške treninge ili trčite veoma velike distance. Ako jedna menstruacija kasni ili je nema, ne mora da znači da je svaki put zbog male kilaže, ali ukoliko se to tri puta desi, izgubili ste vjerovatno preveliku kilažu u malom vremenskom razmaku. Za sve to može da bude kriva vaša nepravilna i slaba ishrana koja ne može da postigne da pokrije sve aktivnosti. Morate da povećate unos kalorija.

(24sata.hr)

Ne propustite