Političke stranke osudile upad policije u prostorije Klixa

Bosna i Hercegovina
Političke stranke osudile upad policije u prostorije Klixa
Pravo na slobodu riječi jedan je od kamena temeljaca demokratije...

Demokratska fronta najoštrije osuđuje upad policije u redakciju news portala Klix, kao i nedavnu zabranu pravosudnih institucija u Srednjobosanskom kantonu kojom je zabranjeno izvještavanje FTV-a o pojedinim slučajevima. Ovo je još jedan pokazatelj da Bosna i Hercegovina klizi u puzajuću diktaturu, prenosi Patria.

Pravo na slobodu riječi jedan je od kamena temeljaca demokratije i ovakvo ponašanje policije ne samo da predstavlja nasrtaj na slobodu medija u Bosni i Hercegovini nego mora imati vrlo jasne pravne i političke posljedice protiv onih koji su ovo naredili i proveli u djelo.

Demokratska fronta smatra da jedini predmet istrage u ovom slučaju može i mora biti premijerka entiteta Republika Srpska, Željka Cvijanović i oni poslanici u entitetskom  Parlamentu koji su promijenili tabor – kaže se u saopćenju DF-a.

I Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje jutrošnji upad pripadnika policije u redakciju portala Klix.ba, što predstavlja grub nasrtaj na slobodu medija u našoj zemlji i koja, svojom izvedbom, podsjeća na najslavnija vremena diktature Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji.

- Potpuno je neprihvatljivo da policijsko-pravosudni organi u Bosni i Hercegovini vrše  pretrese medijskih redakcija radi onoga što su mediji objavili. Naravno da su mediji obavezni profesionalno i odgovorno raditi svoj posao te odgovarati za postupke suprotne tome, ali upadi policije u redakcije sigurno nisu način na koji se takvo djelovanje može i treba sankcionirati. 

Temeljne vrijednosti svake demokratije baziraju se na slobodi rada medija i SDP BiH osuđuje potez policije i pravosuđa, koji su se usudili zloupotrijebiti svoje ovlasti i najgrublje narušiti slobodan rad novinara. Ovim se još jednom potvrđuje potreba  suštinskih reformi u policiji i bh. pravosuđu za koje se SDP BiH već dugo zalaže, jer je očigledno da odgovornost za vršenje ovako bitnih poslova u BiH gotovo ne postoji – kaže se u saopćenju SDP-a.

Saopćenjem za javnost oglasio se i SBB. 

- Nakon sto su pripadnici policije ušli u prostorije portala Klix, te provode ispitivanje urednika i vlasnika, vrše pretres prostorije i dokumentacija, SBB najoštrije osuđuje svaku vrstu pritiska na slobodu medija i njihovo pravo na objektivno informiranje javnosti.

Mediji ne mogu biti posljedična žrtva eventualne političke korupcije i stranačkih borbi. Ulazak policije u redakciju da bi se navodno otkrivali novinarski izvori informiranja javnosti su opasan antidemokratski čin. Posebno je pitanje šta u redakciji Klix-a traže policijaci MUP-a Republike Srpske i da li se iza toga krije profesionalna nekompetentnost policije Kantona Sarajevo ili nešto mnogo ozbiljnije.

Nedavni pritisci na novinare FTV-a, ali i druge medije, dokaz su da BiH ozbiljno krši svoje obaveze na evropskom putu i esencijalno pravo građana na necenzuriranu informaciju, stoji u saopćenju SBB-a. 

Ne propustite