Zvuči nestvarno: Sočna i kremasta, a sigurno će uspjeti
Sastojci:
– 5 jaja
– 175 g šećera
– 200 g brašna
– 1 kašika kakaoa
– 1 prašak za pecivo
– 1 konzerva krušaka (850 ml)
– 1 kesica želatina
– 125 ml mlijeka
– 150 g čokolade za kuvanje
– 1 l slatke pavlake
– 1 kašiku ekstrata vanile
– 2 kašike ruma
– 2 kašike džema od kajsija
Priprema
1. Pjenasto umutiti jaja sa 4 kašike vode i šećerom. Posebno sjediniti brašno, kašiku kakaoa i prašak za pecivo pa pomješati sa masom od jaja.
2. Pripremljenu masu sipati u okrugli kalup prečnika 26 cm, prekriven papirom za pečenje, pa peći oko 30 minuta na 180 stepeni C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa poprečno presjeći napola.
3. Kruške procijediti i isjeći na pola, a želatin otopiti. U šerpu sipati mlijeko pa staviti da se kuha, dodati čokoladu i želatin, sačekati da se čokolada otopi pa skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
4. Kada pripremljena masa počne da želira, dodati 6 dl umućene slatke pavlake pa promiješati.
5. Jednu polovinu ohlađene kore vratiti u kalup, premazati polovinom fila, a preko fila poslagati kruške pa nanijeti drugu polovinu fila.
6. Drugu koru poprskati rumom i premazati džemom od kajsija. Stranu kore premazanu sa džemom, staviti preko fila.
7. Posebno umutiti preostalu pavlaku sa ekstratom vanile, premazati preko torte i dekorisati po izboru.
(lepotaizdravlje.rs)