Hrvatska: Protesti pred Ustavnim sudom zbog najave smanjenja prava na abortus

Region
 Hrvatska: Protesti pred Ustavnim sudom zbog najave smanjenja prava na abortus
Nekoliko građanskih inicijativa protestom pred Ustavnim sudom upozorilo je kako se ne smije dokinuti postojeći zakon koji omogućava legalan abortus

 Povodom najava kako će nakon 24 godine Ustavni sud raspravljati o ustavnosti zakona koji se odnosi na do sada zagarantirano pravo na medicinski, legalan abortus, članovi nekoliko građanskih inicijativa održali su prosvjed na Markovom trgu uz poruku da je reproduktivno pravo žene jedno od temeljnih ljudskih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Prosvjednici su pred Ustavnim sudom došli sa transparentom na kojem je pisalo "Nećemo natrag na ilegalan abortus", te "Raskid Vatikanskih ugovora" i "Država - Crkva - raskid".

Uz Žensku mrežu Hrvatske, prosvjedu se priključila inicijativa Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku, sveukupno pedesetak prosvjednika.

Prosvjed je pokušao omesti jedan građanin koji se predstavio kao "slobodni vjernik" i koji je svojevrsnim performansom želio ukazati kako je abortus zločin, no uz pomoć policije koja je osiguravala skup, pojedinac je mirno udaljen iz kruga prosvjednika.

Ženska mreža Hrvatske tvrdi kako je postojeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece iz 1978. godine u skladu sa svim postojećim UN-ovim regulativama i Konvencijom o ukidanju svih oblika diskriminacije žena.

Mirjana Kučer, jedna od pet koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, izjavila je kako je UN-ov odbor za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama ove godine za hrvatsku zakonodavnu i ostalu vlast preporučio da ova konvencija mora imati primat nad Vatikanskim ugovorima kojih je Hrvatska supotpisnica.

Kučer kaže kako time UN želi zaštititi prava žena, odnosno slobodu odlučivanja žena, posebno u sferi seksualnih i reproduktivnih prava, kako je rekla, od utjecaja Katoličke crkve kojem je Hrvatska izložena. Kučer upozorava kako su u europskim zemljama u kojima Katolička crkva ima jak utjecaj već na snazi određene restrikcije i pritisci na žensku slobodu u prekidu trudnoće.

Ženska mreža upozorava kako inzistiraju da Hrvatska poštuje međunarodne konvencije i ugovore koje je potpisala te da ih provodi.

Kučer upozorava kako se pitanje ustavnosti ovoga zakona ponovno otvara kada je "u državi na vlasti jači utjecaj desnice i konzervativnog katolicizma i katoličkog fundamentalizma".

"Mi smo tu da upozorimo da živimo u sekularnoj državi i da nitko nema pravo odlučivati o rađanju, odnosno tijelu žene", zaljučila je Kučer.

Svoj prigovor na mogućnost rasprave o ovom zakonu članovi Ženske mreže Hrvatske podnijele su Ustavnom sudu ispred kojega su prosvjedovali.

Ustavni sud nije se htio očitovati o ovom pitanju niti najaviti ili negirati najavu o raspravi o spomenutom zakonu koji se odnosi između ostaloga, i na pravo na legalan abortus.

Ne propustite