Preminuo Lemmy, legendarni frontmen Motorheada

Kultura
Preminuo Lemmy, legendarni frontmen Motorheada
U 71. godini preminuo je Ian "Lemmy" Kilmister, legendarni frontmen heavy metal grupe Motorhead.

U 71. godini preminuo je Ian "Lemmy" Kilmister, legendarni frontmen heavy metal grupe Motorhead.

Vijest o smrti objavio je radijski DJ Eddie Trunk na svom profilu na Twitteru, a kasnije je vijest potvrdio i bliski prijatelj Sharon Osbourne. Vijest je potvrđena i na stranici grupe.

Bend je nedavno bio prisiljen otkazati brojne nastupe zbog Lemmyjevog lošeg zdravlja, a na službenom profilu grupe stoji i da je Kilmister 26. decembra saznao da je bolestan te da je bio kod kuće kad je preminuo.

Zamolili su fanove da njegovu muziku puštaju GLASNO te da popiju nekoliko pića njemu u čast i podijele priče.

"Ne postoji jednostavan način da to kažemo... Naš moćni, plemeniti prijatelj Lemmy preminuo je danas nakon kratke borbe s ekstremno agresivnim rakom. Ne možemo izraziti koliko smo šokirani i tužni, ne postoje riječi. Slavite život ovog divnog čovjeka koji je to i sam činio. Htio bi to upravo to. Ian 'Lemmy' Kilmister 1945-2015. Rođen da gubi, živio da pobijedi", piše na stranici grupe.

 

There is no easy way to say this…our mighty, noble friend Lemmy passed away today after a short battle with an extremely...

Posted by Official Motörhead on Monday, December 28, 2015

Među prvima koji su izrazili saučešće bio je velikan heavy metala Ozzy Osbourne. 'Izgubio sam jednog od najboljih prijatelja, Lemmyja, danas. Jako će mi nedostajati. Bio je ratnik i legenda. Vidjet ćemo se na drugoj strani', napisao je na Twitteru Ozzy.

Motorhead je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih rock bendova, osnovan je 1975. godine. Posljednji album izdao je u avgustu. Bend je sveukupno izdao 23 studijska albuma, 10 live albuma, 12 kompilacijskih izdanja i 5 EP-a. Širom svijeta prodano je više od 15 miliona Motorheadovih albuma.

Lemmy je rođen 24. decembra 1945. u Burslemu u engleskom Staffordshireu. Muzikom se počeo baviti tokom 60-ih godina, a jedno je vrijeme bio dio ekipe koja je radila na organizaciji koncerata Jimija Hendrixa. Bio je član nekoliko bendova prije osnivanja Motorheada, koji se prvo zvao Bastard.

 

Ne propustite