Mustafa Kapidžić: Pozvao sam na dijalog, a uzvraćeno mi je klevetama!

Kultura
Mustafa Kapidžić: Pozvao sam na dijalog, a uzvraćeno mi je klevetama!
Izdavač i vlasnik izdavačke kuće Kult B Mustafa Kapidžić, iako svjestan ogromnog interesovanja koje je knjiga o Aliji Izetbegoviću izazvala, i sam je zatečen rasprodatim tiražima i činjenicom da već priprema njeno treće izdanje. No, zatekla ga je i količina napada i zlonamjernih insinuacija pojedinih medija, koji su se obrušili na njega i autora Mustafu Čengića

Izdavač i vlasnik izdavačke kuće Kult B Mustafa Kapidžić, iako svjestan ogromnog interesovanja koje je knjiga o Aliji Izetbegoviću izazvala, i sam je zatečen rasprodatim tiražima i činjenicom da već priprema njeno treće izdanje. No, zatekla ga je i količina napada i zlonamjernih insinuacija pojedinih medija, koji su se obrušili na njega i autora Mustafu Čengića

 Otkako se pojavila u bh. javnosti, knjiga Mustafe Čengića "Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira" ne prestaje da izaziva različite i krajnje oprečne reakcije, dok istovremeno u knjižarama vlada velika potražnja za ovim kontraverznim djelom.

Stoga ne čudi da su prva dva izdanja rasprodata za samo dva mjeseca, te da je već u pripremi i treće izdanje.

Izdavač i vlasnik izdavačke kuće Kult B Mustafa Kapidžić, iako svjestan ogromnog interesovanja koje je knjiga izazvala, ipak, i sam je zatečen ovom činjenicom: 

- Izdavačka kuća Kult B proteklih godina izdala je nekoliko kapitalnih djela za bosanskohercegovačko društvo, ali nijedno od njih nije izazvalao ovakvu pomamu kao knjiga o Aliji Izetbegoviću. Otkako je knjiga, samo u Sarajevu, ušla u knjižare, prodali smo više primjeraka nego za pet godina (!) društveno mnogo važnijih, odnosno korisnijih djela. Ipak, nisam očekivao da ćemo tako brzo štampati i treće izdanje... Mislim da će ova knjiga biti jedina, nažalost, u izdanju Kulta B koja će pokriti sve naše izdatke za njeno štampanje i ostvariti čak i neki „višak“, navodi Kapidžić, koji se zbog objavljivanja ovog djela, kao i autor Čengić, našao na meti pojedinih medija i žestokih napada.

Na medijske insinuacije da je kao "visokopozicionirani obavještajac jugoslavenske Službe državne bezbjednosti - UDBE i preživjeli ostatak jugoslavenskog režima" izdao knjigu o Aliji Izetbegoviću, Mustafa Kapidžić odgovara: 

- Nije mi ni malo stalo do njih, ali mi je stalo do javnosti koja treba znati istinu. Jer, moja šutnja bi se mogla pogrešno protumačiti kao priznanje monstruoznih insinuacija ... Senzacionalistički naslovi su upotrijebljeni s očitom namjerom da se skrene pažnja javnosti sa suštine knjige, a prenese na ”preživjele ostatke jugoslovenskog režima.” Apsolutno je neprimjereno iole odgovornom mediju da objavi ovako šta, a da se prethodno ne razgovara sa optuženim(a), na šta ih obavezuje i etika profesije.

Kapidžić ističe i da je u uvodnoj „Riječi Izdavača”, na samom početku knjige, s najboljom namjerom, pozvao na dijalog "pristaše prozvanih političara i one koji to nisu, a hoće i mogu doprinijeti utvrđivanju istine o (ne)djelima političara minulih vremena i svih boja...“.

  - Kao urednik očekivao sam, naravno, „žestoku“ reakciju, ali ne ovakve napade i javno ponižavanje, bez ikakve potrebe... S obzirom da utvrđivanje istinitosti teških optužbi mene, navedenih u STAV-u br.35 od „Istraživačkog tima“, potpada u nadležnost državnih institucija koje se bave time, ja ću se suzdržati od komentara ovih tvrdnji. Tek kada one kažu konačnu riječ, znaće se „ko je ko u Bošnjaka!“, kategorički poručuje, dodavši da je slučaj predao advokatu koji će obavijestiti Vijeće za štampu u BiH i preduzeti druge radnje.

 Mustafa Kapidžić poručuje da je za sve optužbe "spreman odgovarati moralno i materijalno", te podsjeća sve one koji su umislili da svijet počinje od njih na rečenicu Alije Izetbegovića na „čuvenom Sarajevskom procesu” 16. avgusta 1983. godine, o „preživjelim ostacima jugoslovenskog režima“:  "Kada je riječ o Jugoslaviji, mogu samo reći da sam je volio kao što se voli svoja zemlja. Volio sam to ime Jugoslavija. Volio sam njen lik na karti."

- Spoznaja da je i u ovom vremenu i ovdašnjoj „demokratiji” moguća, i da je na djelu, zastrašujuća inkvizitorska (ne)kultura u javnom komuniciranju, objasnila mi je zbog čega mnogi strahuju javno progovoriti o doskorašnjim, pogotovo sadašnjim, gospodarima naših života. Sada razumijem one izdavače koji su na „fin” način izbjegli objavljivanje ove inkriminisane knjige pa im se izvinjavam zbog nekih mojih ishitrenih sudova o njima, kaže nakon svega Mustafa Kapidžić.

(Srna)

Ne propustite