Konaković i Kojović posjetili najstarijeg stanovnika u KS Jovana Jovanovića koji ima 109 godina

Kultura
 Konaković i Kojović posjetili najstarijeg stanovnika u KS Jovana Jovanovića koji ima 109 godina
Jovanović je u pismu koje je uputio Kojoviću izrazio želju da upozna njih dvojicu.

 

Najstariji stanovnik Gerontološkog centra u Nedžarićima i Kantona Sarajevo je Jovan Jovanović koji ima 109 godina, a danas su ga obišli premijer KS Elmedin Konaković i zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Predrag Kojović, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Jovanović je u pismu koje je uputio Kojoviću izrazio želju da upozna njih dvojicu.  

Još uvijek pokretan i vitalan, Jovanović je goste dočekao u svojoj sobi, nasmijan i dobro raspložen, te dotjeran. Pohvalio se svojim zdravljem, kaže da je dobro sve dok ga pamet služi. Požalio se jedino na oslabljen vid, ali ga ni to ne spriječava da u ovim poznim godinama čita i piše, da se bavi analizom književnosti. To radi uz pomoć specijalne lupe, poslije čega svoje stručne analize prenosi na papir. Trenutna mu je želja pronaći izdavača za radove koje priprema.

- Dolaskom ovdje učinili ste veliko djelo, ali će ono biti još veće ako mi pomognete da svoje radove i objavim - rekao je Jovanović ali i naglasio da se pažnja i poštovanje ne mogu ničim platiti, izrazivši tako zahvalnost svojim gostima na današnjoj  posjeti.

Premijer Konaković i zastupnik Kojović poklonili su čika Jovi novu „Olimpijinu“ pisaću mašinu, kako bi mogao nastaviti sa svojim istraživačkim radom, jer je mašina kojom se ranije služio dotrajala i prestala raditi.

screenshot-4

- Našim skromnim poklonom 'zadužili smo vas' da nam i dalje budete zdravi i nastavite sa pisanjem svojih istraživačkih radova još dugo, dugo - rekao je čika Jovi premijer Konaković.

Zastupnik Kojović mu je obećao da će kontaktirati nekoliko izdavača kako bi njegove radove publicirali i učinili dostupnim široj javnosti. Poklonio mu je i svoju knjigu pod nazivom „Born in USA“.

Obojica su bili fascinirani čika Jovinom elokvencijom, memorijom i bistrinom uma. Uprkos slabom vidu, on svakodnevno čita štampu, povremeno prati televizuju, ali su mu knjige ipak najdraži prijatelji. Kao penzionisani profesor Ruskog jezika, objavio je više od 220 naučno-istraživačkih radova iz oblasti književnosti.

Čika Jovan Jovanović je korisnik Gerontološkog centra od 1996. godine. Za rad uposlenika ovog centra i njihovu njegu ima samo riječi hvale, što je više puta naglasio tokom ove posjete. Nema bližih srodnika, ali ima najbolju prijateljicu 95-godišnju Sidiku Sokolović, s kojom svakodnevno ovdje dijeli dobro i zlo.

Premijer Konaković i zastupnik Kojović iskoristili su ovu priliku za obilazak i kratki razgovor sa ostalim korisnicima Gerontološkog centra. 

Ne propustite