Cvekla-prirodni lijek protiv anemije i starenja
Cvekla nam je dostupna veći dio godine. Najbolja je mlada cvekla. To je pravo bogatstvo vitamina, minerala i vlakana.
Cvekla spada u niskokalorične namirnice. Možemo je konzumirati u svježem stanju. Najviše se koristi za salate i to svježe rendana ili kuhana, pa i pečena u rerni. Ako se peče ili kuha djelomično gubi na vrijednosti. Najbolje iskorišteni sastojci iz cvekle su, kada se pravi prirodan sok od cvekle. Sama cvekla bi bila dosta žestoka za sok, pa se obično dodaju jabuka, šargarepa itd. Može se razblažiti i sa vodom, jer je 100% cveklin sok pretežak za želudac. Kod ovog povrća koristi se korijen, ali i listovi cvekle su jestivi, iako ih mnogi odstranjuju. Na isti način kako pripremate špinat ili blitvu možete pripremiti i listove cvekle.
Korisni sastojci
Od vitamina cvekla je bogata sa vitaminima B kompleksa, a najviše sa folnom kiselinom. Značajan je i sadržaj C vitamina. Cvekla je pravo malo blago minerala. Tu su kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, mangan, bakar, selen, kobalt i jod. Karakteristična crvena boja kod cvekle je zbog betacijanina, crvenog pigmenta. To su ustvari jaki antioksidansi, koji utiču na prevenciju različitih bolesti.
Za šta je dobra cvekla?
Dugačak je spisak svega onoga za šta je cvekla dobra. Treba reći da je odlična za čišćenje organizma uopšte. Podstiče rad jetre i čisti krv. Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava starenje organizma. Iako neke druge namirnice imaju više gvožđa, cvekla je na svoj način dobra i poboljšava krvnu sliku. Zbog solidnog sadržaja folne kiseline, preporučuje se trudnicama. Ako se cvekla uzima redovno snižava povišen krvni pritisak. Vlakna koja se u cvekli nalaze normalizuju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. U narodnoj medicini cvekla je antikancerogena i liječi leukemiju.
Cvekla može da oboji urin i stolicu
Zbog prisustva crvenog pigmenta betacijanina, nakon što ste jeli cveklu, može se desiti da urin ili stolica dobiju crvenkastu boju.
Izvor:lekovitebiljke.com