Da li kiseli kupus može da se zamrzne? Evo kako da ostane hrskav i ukusan i nakon odmrzavanja

Praktična žena
Da li kiseli kupus može da se zamrzne? Evo kako da ostane hrskav i ukusan i nakon odmrzavanja

Imate previše kiselog kupusa i ne znate šta s njim? Saznajte kako da sačuvate kiseli kupus u zamrzivaču bez gubitka ukusa. Rješenje je ovdje!

Miris kiselog kupusa sinonim je za zimu, ali šta raditi kada proljeće zakuca na vrata? Da, kiseli kupus se može zamrznuti i to je vjerovatno najbolji način da sačuvate ovu dragocjenu namirnicu od propadanja. Iako postoji mit da će se raspasti, uz prave trikove može zadržati svoj prepoznatljiv šmek i teksturu.

Ako se pitate kako da izbjegnete onaj gnjecavi izgled nakon odmrzavanja, tajna leži u pripremi. Zamrzavanje je idealno rješenje ako želite uživati u omiljenoj sarmi ili podvarku čak i usred ljeta. Pratite ove korake i vaš kiseli kupus bit će spreman za upotrebu kad god poželite, bez bacanja hrane i novca.

Kako pravilno spakovati kiseli kupus za zamrzivač?
Najveći neprijatelj hrskavosti su kristali leda. Kada se voda u povrću zaledi, ona se širi i kida ćelijske zidove. Zato je ključno da uklonite višak tečnosti. Ne brinite, proces je jednostavniji nego što mislite i ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu, samo malo strpljenja i dobre kese za zamrzivač.

Zlatna pravila zamrzavanja: Nikad ne radite ovo!
Dobro ga ocijedite: Nikada ne stavljajte mokar kupus direktno u zamrzivač. Izvadite glavice ili ribanac i ostavite ih da se dobro ocijede u đevđiru. Što manje vode, to manja oštećenja na teksturi.

Porcije su zakon: Nemojte zamrzavati cijelu glavicu odjednom ako ne planirate kuhati za vojsku. Isijecite ga na listove za sarmu ili na manje porcije ribanca. Jednom odleđeni kiseli kupus ne smijete ponovo zamrzavati.

Istisnite zrak: Ovo je ključni korak. Koristite vakuum kese ili obične kese iz kojih ćete rukom istisnuti sav zrak. Zrak izaziva „opekotine od zamrzivača“ koje kvare ukus.

Označite datume: Iako može dugo stajati, najbolje je da ga iskoristite u roku od 6 do 8 mjeseci.

Šta se dešava s ukusom i vitaminima?
Mnogi se plaše da će zamrzavanje uništiti probiotike i vitamin C po kojima je ova namirnica poznata. Istina je da ekstremno niske temperature mogu uticati na neke korisne bakterije, ali gubitak je zanemarljiv u poređenju s kuhanjem. Vaš kiseli kupus će i dalje biti zdraviji od većine industrijskih prerađevina.

Vrijedi napomenuti da će, nakon odmrzavanja, kupus biti nešto mekši. To ga čini savršenim za kuhana jela poput sarme, podvarka ili kiselog kupusa sa suhim mesom. Za salatu će možda biti previše mekan, ali ako ga dobro ocijedite prije zamrzavanja, i dalje može poslužiti kao odličan prilog uz malo tucane paprike i ulja.

Tajna sarme usred augusta
Zamislite izraz lica vaših gostiju kada im usred ljetnog pljuska poslužite pravu, domaću sarmu. Nema ljepšeg osjećaja od mirisa doma dok se iz rerne širi toplina i ukus koji svi obožavaju, bez obzira na godišnje doba. Zamrzavanje vam omogućava upravo taj luksuz – da tradiciju čuvate nadohvat ruke.

Ne dozvolite da propadne ni jedan list. Spakujte preostali kiseli kupus već danas, oslobodite prostor u ostavi i budite spremni da iznenadite svoje nepce autentičnim ukusom zime u bilo koje doba godine. Vaš novčanik i vaš stomak bit će vam zahvalni!

Ne propustite