Recept za brz zimski obrok: Evo kako da napravite pitu razljevušu

Praktična žena
Recept za brz zimski obrok: Evo kako da napravite pitu razljevušu

Decembar je mjesec kada se broje osmijesi, a ne kalorije. Hladni dani traže tople, zasitne zalogaje, a razljevuša je upravo jedan od onih recepata koji mirišu na kuću, djetinjstvo i bezbrižnost.

Razljevuša, ljevuša, razljevak, bosanska pita ili prijesnac - sve su to isti nazivi za domaći specijalitet koji nas vraća u djetinjstvo!

Vrlo je jednostavna za pripremu i u njoj možete uživati u bilo koje doba dana.

Ova pita je savršena kombinacija omleta, proje i mekanog hljeba - jednostavna za pripremu, a toliko ukusna da nestane sa stola dok je još topla.

Idealna je za doručak, večeru ili kao brz obrok uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Vrijeme pripreme:

30 minuta

Sastojci:
1 šolja glatkog brašna (tip 500)

2 jajeta

1/2 kesice praška za pecivo

prstohvat soli

1 kašika kajmaka

1 kašika masti

oko 3/4 šolje mlijeka

250 g izmrvljenog bijelog sira

mast za podmazivanje pleha

Priprema: 
U dubljoj činiji umutite jaja, pa dodajte so, kajmak i mast. Sipajte mlijeko i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kratko promješajte, tek toliko da se smjesa ujednači. Na kraju umiješajte izmrvljen sir.

Pleh premažite mašću i izlijte pripremljenu smjesu. Poravnajte površinu i stavite da se peče u unaprijed zagrijanoj rerni na 200 stepeni.

Razljevušu pecite 15 do 20 minuta, dok lijepo ne porumeni i ne dobije zlatnu koricu. Najbolja je dok je topla, uz čašu jogurta ili kiselo mlijeko.

Pitu možete preliti jogurtom ili premazati sa dvije, tri kašike pavlake ili je poslužiti u tanjiru sa čašom omiljenog mliječnog napitka sa strane.

Savjet plus: Ako želite u nju možete dodati špinat, čvarke ili neki dodatak po vašoj želji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Ne propustite