Recept za brz zimski obrok: Evo kako da napravite pitu razljevušu
Decembar je mjesec kada se broje osmijesi, a ne kalorije. Hladni dani traže tople, zasitne zalogaje, a razljevuša je upravo jedan od onih recepata koji mirišu na kuću, djetinjstvo i bezbrižnost.
Razljevuša, ljevuša, razljevak, bosanska pita ili prijesnac - sve su to isti nazivi za domaći specijalitet koji nas vraća u djetinjstvo!
Vrlo je jednostavna za pripremu i u njoj možete uživati u bilo koje doba dana.
Ova pita je savršena kombinacija omleta, proje i mekanog hljeba - jednostavna za pripremu, a toliko ukusna da nestane sa stola dok je još topla.
Idealna je za doručak, večeru ili kao brz obrok uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Vrijeme pripreme:
30 minuta
Sastojci:
1 šolja glatkog brašna (tip 500)
2 jajeta
1/2 kesice praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašika kajmaka
1 kašika masti
oko 3/4 šolje mlijeka
250 g izmrvljenog bijelog sira
mast za podmazivanje pleha
Priprema:
U dubljoj činiji umutite jaja, pa dodajte so, kajmak i mast. Sipajte mlijeko i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kratko promješajte, tek toliko da se smjesa ujednači. Na kraju umiješajte izmrvljen sir.
Pleh premažite mašću i izlijte pripremljenu smjesu. Poravnajte površinu i stavite da se peče u unaprijed zagrijanoj rerni na 200 stepeni.
Razljevušu pecite 15 do 20 minuta, dok lijepo ne porumeni i ne dobije zlatnu koricu. Najbolja je dok je topla, uz čašu jogurta ili kiselo mlijeko.
Pitu možete preliti jogurtom ili premazati sa dvije, tri kašike pavlake ili je poslužiti u tanjiru sa čašom omiljenog mliječnog napitka sa strane.
Savjet plus: Ako želite u nju možete dodati špinat, čvarke ili neki dodatak po vašoj želji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.