Kad kuhate grašak zamijenite samo 1 sastojak, dobiće specijalitet potpuno drugačijeg ukusa

Praktična žena
Kad kuhate grašak zamijenite samo 1 sastojak, dobiće specijalitet potpuno drugačijeg ukusa

Nutricionisti predlažu potpuno novi način pripreme graška! Ako prilikom kuhanja dodate malo putera, dobit ćete specijalitet sasvim drugačijeg okusa.

Vjerovatno ste među onima koji grašak pripremaju na tradicionalan način. Ipak, uz dodatak malo putera tokom kuhanja, ovo jednostavno jelo može postati pravi kulinarski užitak.

Mnoge domaćice kažu da nema jednostavnijeg jela od graška. Otvorite kesu zamrznutog povrća, sipate ga u kipuću vodu, ostavite da vri nekoliko minuta, zatim ocijedite i začinite.

Možda ste i među onima koji ga pripremaju na starinski način – prvo izdinstate malo crnog i bijelog luka, zatim dodate šargarepu, a na kraju i grašak, pa sve kuhate do zaprške i obilno zapržite prije serviranja. Međutim, nutricionisti sada imaju potpuno novi prijedlog.

U toplom tiganju otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite. Na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u vlastitoj tečnosti.

Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu jer grašku daje poseban okus, ali se preporučuje i dodatak jedne kašike šećera tokom kuhanja – tako ćete dobiti pravi specijalitet. Nakon desetak minuta možete dodati začine po želji, a posebno se dobro slažu bijeli luk i mirođija.

Ovakav način pripreme čuva hranjive materije koje bi se inače izgubile brzim kuhanjem u kipućoj vodi. Osim toga, izbjegavate i loše posljedice zaprške i prženog luka na želudac i cijeli probavni sistem.

Ovako pripremljen grašak možete poslužiti kao prilog uz meso ili kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i svježe salate.

Ne propustite