Pomiješate, namažete i gotovo: Čuvena oblanda sa tri bogata fila: Svaki ukusniji od prethodnog

Praktična žena
Pomiješate, namažete i gotovo: Čuvena oblanda sa tri bogata fila: Svaki ukusniji od prethodnog

Ako tražite kolač koji istovremeno osvaja izgledom i ukusom, čuvena oblanda sa tri bogata fila je pravi izbor. Ovaj raskošni desert ne samo da privlači pažnju svojim šarenim, slojevitim presjekom, već i oduševljava svakim zalogajem.

Spoj tri različita fila – svaki sa svojom teksturom, aromom i karakterom – pretvara klasičnu oblandu u vizuelno i gastronomsko zadovoljstvo koje se pamti. Bilo da je pripremate za svečanu trpezu, porodično okupljanje ili kao slatki kutak za vikend uživanje, trobojna oblanda je kolač koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Njena jednostavna priprema u kombinaciji sa efektom koji ostavlja čini je omiljenim izborom domaćica koje žele da impresioniraju bez previše komplikacija.

Sastojci za oblandu sa tri bogata fila

4 manje oblande

1. fil:

200 g suhih smokava
100 g suhog grožđa
Sok od 1 naranče
50 g šećera u prahu

2. fil:

200 g mljevenih oraha
100 ml vrućeg mlijeka
100 g šećera u prahu
1 kašika ruma

3. fil:

4 žumanca
100 g šećera u prahu
Sok od 1/2 limuna
150 g margarina

Glazura:

100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema

1. fil:
Smokve sitno isjeckajte, dodajte suvo grožđe, sok od pomorandže i šećer te dobro sjedinite.

2. fil:
Pomiješajte vruće mlijeko sa orasima, šećerom i rumom.

3. fil:
Žumanca kuvajte sa šećerom na pari dok ne dobijete gustu smjesu. Kada se ohladi, dodajte sok od limuna i margarin i umutite mikserom.

Redanje:
Oblanda (filovati stranu sa malim kockama), 1. fil, oblanda, 2. fil, oblanda, 3. fil, oblanda.

Glazura:
Istopite čokoladu sa uljem i prelijte oblandu kada se filovi stegnu.

Kada se oblanda i glazura stegnu, isjecite je na štangle.

Tri fila, tri raspoloženja, jedna oblanda koja spaja sve. Svaki sloj donosi svoju priču: nežnu, bogatu, zavodljivu. Kad se presječe, ne samo da izgleda kao mali spektakl na tanjiru – ona mami, podseća, ušuškava. Ova čuvena oblanda sa tri bogata fila nije samo recept, već ritual koji se prenosi, ponavlja i voli. Sačuvajte ga. Jer kad zatreba kolač koji zna da kaže sve bez riječi – ona je tu.

Ne propustite