Nježna poslastica: Kolač koji se ne peče gotov za 12 minuta
Brzi desert bez pečenja je spas kada vam treba nešto slatko. Spremite ovu kremastu magiju za samo 12 minuta i gledajte kako nestaje sa stola.
Zaboravite na komplikovane patišpanje i sate provedene u kuhinji – pred vama je rješenje koje donosi vrhunski užitak uz minimalan trud. Ovaj brzi desert bez pečenja nije samo još jedan recept u nizu; to je dokaz da jednostavnost često donosi najbogatije ukuse.
Spreman za svega 12 minuta, ovaj kremasti slatkiš kombinuje osvježavajuću notu pavlake sa nježnom teksturom mlijeka, stvarajući harmoniju koja se bukvalno topi u ustima. Idealno je rješenje kada vam se najave iznenadni gosti ili kada jednostavno želite da sebe i svoje ukućane počastite nečim posebnim, a da pritom ne provedete pola dana pored šporeta.
Zašto je ovaj brzi desert bez pečenja savršen izbor?
Osim što štedi vaše vrijeme, ovaj slatkiš je nevjerovatno prilagodljiv i ekonomičan. Ne zahtjeva skupe sastojke koje je teško pronaći, već se oslanja na ono što vjerovatno već imate u kuhinji. Osnova je kisela pavlaka ili gusti jogurt, koji u kombinaciji sa želatinom daje onu savršenu, drhtavu i kremastu strukturu koju svi volimo.
Za pripremu će vam biti potrebno:
Mlijeko – 300 ml
Žumanca – 3
Šećer ili zaslađivač – 70 g
Vanilin šećer – 10 g
Slatka pavlaka – 350 g (15%)
Želatin – 20 g
Uputstvo za pripremu:
Prvo, prelijte želatin sa 100 ml mlijeka i ostavite da nabubri. U šerpi umutite žumanca i šećer. Dodajte 200 ml mlijeka, promiješajte i stavite na vatru.
Kuhajte, stalno miješajući, dok ne počne da ključa. Isključite vatru kada se pojave mjehurići.
Dodajte vanilin šećer, pavlaku i želatin i miješajte dok ne postane glatko. Sipajte u odgovarajući kalup i stavite u frižider na 1-2 sata. Pospite rendanom čokoladom i uživajte.
Tajna za eksploziju ukusa koju kuhari kriju
Želite da podignete ljestvicu? Dodajte kap ekstrakta vanile ili narendajte malo korice neprskane narandže u smjesu. Ovaj mali trik transformiše običan slatkiš u gastronomski doživljaj, prenosi Krstarica.