Ovaj kolač su obožavali svi Jugosloveni: Bogat ukus bez skupih sastojaka, a gotov očas posla
Ukusni kolačići koji nose zanimljiv naziv, padobranci, obilježili su djetinjstvo mnogih Jugoslovena.
U vrijeme kada su torte i kolači s bogatim čokoladnim filovima bili rijetkost, padobranci su osvajali svojom jednostavnošću. Domaćice su vješto koristile ono što su imale pri ruci – domaća jaja, mlijeko i orahe iz ostave. Zato ćete ih danas spremiti bez muke, a sve potrebne sastojke sigurno već imate u kući.
Sastojci za tijesto:
-3 bjelanceta
-300 g šećera
-300 g mljevenih oraha
-sok od limuna
Za fil:
-3 žumanceta
-3 kašike šećera u prahu
-125 g putera
-100 g čokolade za kuhanje
U vrijeme kada su torte i kolači s bogatim čokoladnim filovima bili rijetkost, padobranci su osvajali svojom jednostavnošću.
Foto: Shutterstock
Priprema:
Umutiti bjelanca, postepeno dodajući šećer u prahu i limun dok se ne dobije čvrst snijeg. Dodati mljevene orahe i sjediniti varjačom, nikako mikserom, da ne splasnu.
Na pleh obložen papirom za pečenje stavljati kašičicom smjesu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 20–25 minuta.
Fil:
U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu otopljenu na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dvije, kao što se radi za vanilice.
Potrebno je da padobranci malo odstoje prije služenja, kako bi omekšali.