Ovako se pravi najukusnija džigerica: Dovoljan je 1 trik kako bi uvijek bila mekana i sočna

Praktična žena
Ovako se pravi najukusnija džigerica: Dovoljan je 1 trik kako bi uvijek bila mekana i sočna

Jeste li ikada probali dodati šećer u džigericu? Trik profesionalaca rješava problem gorčine i garantuje da se ovako pravi najukusnija džigerica!

Džigerica je zdrava i ukusna, ali njeno prženje često zna biti prava muka. Koliko god se trudili, često završi tvrda kao đon, suha i gorka, zbog čega je mnogi izbjegavaju. Ipak, profesionalni kuhari imaju tajnu koja mijenja sve – a tiče se jednog, potpuno neočekivanog sastojka koji već imate u kuhinji.

Prstohvat šećera prije prženja

Glavni problem kod prženja džigerice jeste to što se njeni proteini prebrzo zgrušavaju, čineći je tvrdom i suhom. Kulinarski trik s dodavanjem šećera, koji preporučuje i poznata kuharica Julija Arkipova, rješava ovaj problem na dva načina:

Prije nego što džigericu stavite u tiganj, potrebno je da je pospete s malom količinom kristal-šećera. Jedan prstohvat je sasvim dovoljan! Šećer se topi, djeluje kao zaštitna barijera i sprječava naglo zgrušavanje proteina. Džigerica ostaje mekana, sočna i bukvalno se topi u ustima.

Često se dešava da džigerica ima blagu, neprijatnu gorčinu. Šećer je efikasno neutrališe i omogućava da prirodne, prijatne arome dođu do punog izražaja.

Trik s kiselom marinadom

Ako niste ljubitelj slatko-slanih kombinacija, postoji još jedan provjeren kuharski trik. Ukoliko ostavite džigericu da se kratko marinira u kiseloj vodi (s malo limunovog soka, sirćeta ili čak mlijeka), kiselina će omekšati tkivo prije termičke obrade. Mariniranjem ćete, bez greške, dobiti izuzetno ukusnu džigericu.

Ključni koraci prije prženja

Prije nego što primijenite trik sa šećerom, važno je da džigericu pravilno pripremite. Mnogi misle da je dovoljno samo isprati je, ali upravo se ovdje krije tajna uklanjanja „metalnog“ ukusa.

Džigericu operite pod mlazom hladne vode.
Pažljivo uklonite sve opne i masne dijelove. Najvažnije je odstraniti tanke žile i kanale (koji su često zeleni ili plavičasti), jer su oni glavni uzrok gorčine.

Džigericu sijecite na deblje, ravne komade – nikako tanko! Deblji komadi se ravnomjernije prže i zadržavaju više sočnosti.

Ako ste do sada izbjegavali džigericu zbog gorčine, tvrdoće ili neugodnog mirisa, vrijeme je za potpunu promjenu. Rješenje je jednostavno: prstohvat šećera ili kratka kisela marinada čine prava čuda. Uz ove trikove, garantovano ćete dobiti najukusniju džigericu koja će lako postati omiljeni specijalitet na vašoj trpezi.

Isprobajte ovaj trik već danas, pripremite savršenu džigericu i javite nam da li vam je postala omiljeno jelo!

Ne propustite