Sipajte jednu šolju u veš-mašinu i PEŠKIRI će biti mekani kao oblak

Praktična žena
Sipajte jednu šolju u veš-mašinu i PEŠKIRI će biti mekani kao oblak

S vremenom čak i najskuplji frotirski peškiri mogu postati grubi i kruti.

Umjesto prijatne i mekane tkanine, osjećaj pri brisanju zna biti gotovo kao da koristite kuhinjsko rende. Razlog za to najčešće nije u kvaliteti peškira, već u dva „neprijatelja“ koja se pojavljuju tokom pranja – mineralnim solima iz tvrde vode i ostacima deterdženta.

Dovoljno je da u mašinu za veš sipate jednu šolju, a peškiri će ponovo biti mekani kao oblak.

Tvrda voda sadrži kalcij i magnezij. Tokom pranja, ove soli se talože na vlaknima peškira i s vremenom ih čine krutim i lomljivim. Klasični omekšivači često sadrže silikone koji obavijaju vlakna i privremeno stvaraju osjećaj glatkoće, ali s vremenom formiraju ljepljiv sloj. Taj sloj ne samo da smanjuje moć upijanja, već postaje i idealna podloga za razvoj bakterija, zbog čega peškiri mogu dobiti ustajao miris čak i nakon pranja.

Rješenje je jednostavno, jeftino i izuzetno efikasno – obično alkoholno sirće.


Zašto baš sirće?

Tajna njegovog djelovanja krije se u prirodnoj kiselosti. Ona reagira s mineralnim naslagama, razgrađuje ih i pretvara u materije koje se lako ispiru vodom. Istovremeno, sirćetna kiselina neutrališe alkalne ostatke deterdženta i uklanja silikonski film koji ostaje od omekšivača. Na taj način se vlakna frotira oslobađaju svega što ih opterećuje, ponovo se šire i vraćaju svoju prirodnu mekoću. Osim toga, sirće ima i blago dezinfekcijsko djelovanje, pa uklanja bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.


Korak po korak do ponovne mekoće peškira
Mekoću peškira možete vratiti već nakon jednog ciklusa pranja, ako se pridržavate ovih koraka:

Priprema:

Prije pranja dobro protresite peškire kako biste uklonili prašinu i sitne čestice prljavštine. Jače zaprljane dijelove možete prethodno nakvasiti i ostaviti da odstoje.

Pranje:

Stavite peškire u bubanj mašine za veš. Umjesto omekšivača dodajte jednu punu šolju (200–250 ml) bijelog alkoholnog sirćeta jačine 9%. Najbolje je sipati ga direktno u bubanj preko veša ili u pregradu za omekšivač. Koristite uobičajeni prašak ili gel za šareno rublje. Program pranja postavite na 60 do 70 stepeni – topla voda pojačava reakciju sirćeta s mineralnim naslagama.

Dodatno ispiranje:

Obavezno uključite dodatno ispiranje, kako bi se u potpunosti uklonile rastvorene naslage i eventualan blagi miris sirćeta.

Sušenje:

Najbolja opcija je sušenje na svježem zraku. Ako koristite sušilicu, izaberite nježniji režim. Za dodatnu mekoću i pahuljastost možete ubaciti i nekoliko čistih teniskih loptica – dok se okreću, one lagano „rastresaju“ frotir.


Važne napomene i mjere opreza

– Koristite isključivo obično alkoholno ili jabukovo sirće. Nikada nemojte koristiti sirćetnu esenciju, jer je previše jaka i može oštetiti tkaninu i gumene dijelove mašine.
– Ovu proceduru dovoljno je ponoviti jednom u tri do četiri pranja kako bi peškiri ostali mekani.
– Sirće je sigurno za boje, ali ako su peškiri potpuno novi ili izrazito jarki, prvo isprobajte na neupadljivom dijelu.
– Ne brinite zbog mirisa – nakon ispiranja i sušenja potpuno nestaje, ostavljajući osjećaj svježine.
– Nikada nemojte miješati sirće sa sredstvima koja sadrže hlor, jer to može izazvati stvaranje štetnih isparenja.

Ova metoda ne samo da vraća peškirima prirodnu mekoću, već štedi novac koji biste dali na posebna sredstva, a ujedno je i ekološki prihvatljivija. Samo jedna šolja ovog jednostavnog proizvoda može grubu „šmirglu“ ponovo pretvoriti u nježnu, pahuljastu i izuzetno upijajuću tkaninu koja pruža pravi komfor nakon svakog korištenja.

Ne propustite