Ova riba čini čuda za mozak i srce: Jeftina je, a ljekari je svima preporučuju

Porodica i zdravlje
Ova riba čini čuda za mozak i srce: Jeftina je, a ljekari je svima preporučuju

Ništa bolje nema za jačanje imuniteta. Oslić čini čuda za mozak i srce. Osim što je ova riba zdrava, ukusna i može da se pripremi na mnogo načina, brzo se i lako vari.

Bez obzira na to volite li više riječnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, prije svega vitamina, minerala i aminokiselina.

Najviše se traže i kupuju šarani i pastrmka. Međutim, još jedna riba može se naći u većim trgovačkim lancima i to jeftinije, a pritom sadrži više proteina, a manje kalorija.

U pitanju je morska riba oslić!

Oslić ima malu energetsku vrijednost pa se ubraja u dijetetske namirnice. Sto grama oslića sadrži 80 posto vode, 0,85 g masti i 17,2 g bjelančevina. Bogat je vitaminima B1 i B2, kalijem, kalcijem i fosforom. Pozitivno utiče na kosti i rad mozga, čini čuda za mozak i srce.

Oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i pjeskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno mekano, nemasno i ukusno bijelo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.

Oni koji imaju problema s holesterolom — oslić sadrži svega 0,3 grama masti i bogat je omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na srce.

Ne propustite