Šta se dešava s tijelom ako svaki dan jedemo jaja?

Porodica i zdravlje
Šta se dešava s tijelom ako svaki dan jedemo jaja?

Jaja su jedna od onih namirnica koju ćete pronaći u gotovo svakom hladnjaku.

Neizostavan su dio doručka, ali koriste se i u brojnim slanim jelima za ručak i večeru te kao ključan sastojak u slasticama. S obzirom na njihovu široku primjenu, mnogi ih konzumiraju svakodnevno. No, je li to zdravo, uzimajući u obzir oprečne informacije o jajima i njihovim nutrijentima koje često čujemo u medijima? Stručnjaci otkrivaju što se doista događa s vašim tijelom ako jedete jaja svaki dan, piše Real Simple.

Kada je riječ o nutritivnoj gustoći, jajima je teško naći premca. Zbog toga ih mnogi s pravom nazivaju superhranom.

"Jaja se s razlogom nazivaju 'nutritivnom bombom'! Jaja osiguravaju proteine i masti, a također su izvrstan izvor mikronutrijenata kao što su kolin, selen, kalcij, željezo, cink, vitamin D, vitamin B12, folat, biotin, vitamin B6, omega-3 i omega-6 masne kiseline", ističe dijetetičarka Courtney Pelitera.

Svi ti nutrijenti imaju pozitivan učinak na zdravlje. "Visokokvalitetni proteini u jajima podržavaju održavanje mišića i drže vas sitima, kolin podržava zdravlje mozga, a vitamin D potiče imunitet i zdravlje kostiju, dok antioksidansi poput luteina i zeaksantina štite zdravlje očiju, pamćenje i živčanu signalizaciju", pojašnjava dijetetičarka Ali McGowan.
 
Unatoč bogatstvu hranjivih tvari, jaja su godinama bila na lošem glasu, ponajviše zbog kolesterola.
"Jaja su dobila malo kritika zbog svojih pet grama masti po velikom jajetu, s 1,5 grama zasićenih masti. Viša su u prehrambenom kolesterolu s 200 miligrama po jajetu, što je možda uzrokovalo najviše kontroverzi", objašnjava Pelitera.

Međutim, znanstvena saznanja su se promijenila. McGowan ističe da najnovija "istraživanja pokazuju da je za većinu ljudi zasićena mast - a ne kolesterol - jači pokretač povišenog LDL (lipoproteina niske gustoće ili 'lošeg') kolesterola, a jaja sadrže samo umjerene količine zasićenih masti."

"Nekada se preporučivalo ograničiti prehrambeni kolesterol na 300 mg dnevno. Nakon što su opsežnija istraživanja ažurirana, Američka udruga za srce (AHA) sada prepoznaje da se prehrambeni (konzumirani) kolesterol u hrani razlikuje od kolesterola u krvi i da jedno možda ne utječe na drugo", dodaje Pelitera. Iako AHA i dalje preporučuje umjerenost, kolesterol iz hrane više se ne smatra toliko štetnim kao nekada.
 
"Iako se kolesterol često generalizira kao 'loš', našim tijelima je potreban određeni kolesterol za stvaranje hormona i pomoć u probavi", napominje dijetetičarka Lindsey Joe.

Što se događa ako jedemo jaja svaki dan?

Imajući sve ovo na umu, što možemo očekivati ako svakodnevno uživamo u jajima?
"Za mnoge zdrave odrasle osobe, jedenje jednog jajeta dnevno smatra se sigurnim i ne podiže značajno kolesterol. Neke studije čak sugeriraju da umjeren unos jaja može podržati zdravlje mišića i pomoći vam da se osjećate sitima, zahvaljujući njihovim visokokvalitetnim proteinima", kaže McGowan.
 
Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumacija dva jaja dnevno, u sklopu prehrane s niskim udjelom zasićenih masti, može čak sniziti razinu LDL kolesterola. Ipak, stručnjaci savjetuju da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije značajnog povećanja unosa jaja, osobito ako imate povišen rizik od srčanih bolesti. Dobar kompromis za one koji paze na unos masti i kolesterola jest konzumacija bjelanjaka. U konačnici, redovita konzumacija jaja može doprinijeti boljem metaboličkom, koštanom, imunološkom i staničnom zdravlju te zdravlju mozga.

Ne propustite