Uvijek prije stavljanja pek papira u pleh uradite ovo – jednom probajte i koristićete stalno

Praktična žena
Uvijek prije stavljanja pek papira u pleh uradite ovo – jednom probajte i koristićete stalno

Uvijek prije stavljanja pek papira uradite ovaj trik – za njega ćete nam biti zahvalni. Jednom kada ga otkrijete, pečenje više nikada neće biti isto: kolači, hljeb ili meso dobit će savršenu teksturu, a vi ćete se pitati kako ste do sada mogli bez njega.

Kada treba da obložite okrugli kalup za torte papirom za pečenje, to možete učiniti vrlo jednostavno, tako što ćete kratko namočiti izrezan komad papira za pečenje u mlaku vodu.

Čim osjetite da je mekan i savitljiv, možete ga izvaditi, dobro iscijediti i zatim pažljivo raširiti.
Sada se papir za pečenje može lako položiti u okrugli kalup. Kako biste spriječili klizanje, lagano ga pritisnite i izravnajte – i gotovo. Zatim možete staviti tijesto u kalup za torte obložen papirom za pečenje.

Umjesto vode može i ulje
Imamo i alternativu. Umjesto da namačete papir za pečenje, možete samo dodati malo ulja u kalup. Prije nego što papir za pečenje stavite u kalup za tortu, na podlogu stavite malo ulja i ravnomjerno rasporedite.

Zatim možete staviti papir za pečenje na tanki film ulja i pritisnuti ga pravo na dno kalupa kako kasnije ne bi skliznuo.

Kada jednom probate ovaj trik s pek papirom, shvatit ćete da pečenje može biti mnogo jednostavnije i sigurnije. Bilo da koristite metodu s mlakom vodom ili onu s tankim slojem ulja, rezultat je isti – papir se savršeno prilagođava kalupu, ne klizi i omogućava da tijesto ostane na svom mjestu. Time se izbjegavaju neugodne situacije u kojima se papir pomjera, a kolač gubi oblik. Uz ovakvu pripremu, svaki sljedeći recept postat će lakši, a krajnji rezultat ljepši i ukusniji.

Uvijek prije stavljanja pek papira ovaj mali trik štedi vrijeme, smanjuje nervozu i daje profesionalan izgled vašim kolačima, tortama ili hljebu. Zato ga vrijedi usvojiti i koristiti stalno – jer jednom kada ga otkrijete, pečenje više nikada neće biti isto. Vaša kuhinja postat će mjesto gdje se jednostavnost pretvara u savršenstvo, a vi ćete uživati u svakom zalogaju.

Ne propustite