Koliko soli za kiseli kupus ide na 10 l vode? Samo ovo je prava količina!

Praktična žena
Koliko soli za kiseli kupus ide na 10 l vode? Samo ovo je prava količina!

Koliko soli za kiseli kupus na 10 l vode? Optimalna količina soli za kiseljenje kupusa iznosi oko 400 grama, a s tom se mjerom dobiva i najbolji rezultat.

Koliko soli ide za kiseli kupus na 10 litara vode?
Optimalna količina vode koja se dodaje pri kiseljenju kupusa kako bi se dobio najbolji rasol i najhrskaviji kiseli kupus jest 400 grama soli na 10 litara vode.

Kiseli kupus nezaobilazan je u svakoj zimnici, a od njega se spremaju brojni specijaliteti. Mnoge se domaćice danas odlučuju za kupovinu kiselog kupusa jer misle da je proces previše kompliciran ili se boje da neće ispasti kako treba.

Ako ove godine prvi put pravite kiseli kupus, ili čak i ako ste iskusna domaćica, možda ne znate koja je prava mjera soli koja se dodaje u vodu i kako se pravilno priprema rasol.

Netko voli malo slaniji kiseli kupus, netko manje slan, ali bez obzira na to kojoj skupini pripadate, postoji optimalna količina – na 10 l vode ide 400 g soli.

Ako koristite bure od 20 l, tada udvostručite i količinu soli. Još je jedna stvar važna, a to je vrsta soli koju upotrebljavate.

Ako želite da kiseli kupus bude ukusan, preporučujemo vam da koristite krupnu morsku sol, koja se treba potpuno otopiti u vodi prije nego što se ulije u bure.

Ova količina soli i jedan sastojak – zimnica traje do ljeta
Kiseli kupus nazivaju „superhranom“ jer obiluje brojnim vitaminima, posebno vitaminom C. Osim toga, sadrži vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E, kao i minerale poput kalcija, fosfora, kalija, magnezija i željeza.

Pored količine soli, korisno je znati i koja namirnica može poboljšati okus kiselog kupusa i spriječiti kvarenje. Riječ je o hrenu. Hren ubrzava proces kiseljenja, sprječava kvarenje i poboljšava okus.

Ako želite da kiseli kupus poprimi zlatnožutu boju, možete dodati šaku kukuruza. Ljubitelji pikantnih okusa mogu dodati ljutu papričicu, a dobra je ideja ubaciti i lovorove listove.
 
 

Ne propustite