Uvijek kada pržite kobasicu u tiganj stavite 1 sastojak, onda bude mnogo ukusnija i ne puca

Praktična žena
Uvijek kada pržite kobasicu u tiganj stavite 1 sastojak, onda bude mnogo ukusnija i ne puca

Uvijek kada pržite kobasice na tavi, dodajte jedan sastojak – pačju ili guščju mast. Ona će kobasicama dati bogatiji ukus i spriječiti da pucaju tokom prženja.

Kuhar iz restorana s Mišelinovom zvjezdicom, Džef Bejker, koji je imao čast kuhati za britansku kraljicu, otkriva kako da pripremite savršene kobasice u pet jednostavnih koraka:

  • Izvadite kobasice iz frižidera 20 minuta prije prženja. Tako će se ravnomjerno ispržiti i spriječiti pucanje omota.
  • Koristite tešku tavu s neljepljivim dnom, zagrijanu na laganoj ili srednjoj vatri.
  • Dodajte kašičicu pačje ili guščje masti i premažite cijelo dno tave.
  • Uklonite višak masnoće.
  • Poredajte kobasice tako da se ne dodiruju i pržite ih uz povremeno okretanje 10–12 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  • Ostavite kobasice da odstoje nekoliko minuta nakon prženja, kako bi se meso opustilo i ostalo sočno.

Najčešće greške:

  • Ne bockajte kobasice. Tako iscuri sok, pa postanu suhe i bezukusne.
  • Ne pržite ih u dubokom ulju ili fritezi. To ih isušuje.
  • Pečenje u rerni jeste zdravije, ali kobasice tada ne dobiju hrskavu koricu.

Savjet: pačja ili guščja mast daje najbolju aromu, ali može se koristiti i mala količina maslaca ako nemate ove masti.
 
 
 

Ne propustite