Omiljeni doručak iz bivše Juge – bolje nego uštipci, toliko dobar da se topi u ustima (recept)

Praktična žena
Omiljeni doručak iz bivše Juge – bolje nego uštipci, toliko dobar da se topi u ustima (recept)

Omiljeni doručak iz bivše Juge – bolji od uštipaka, toliko dobar da se topi u ustima

Peksimeti, poznati i kao brzi uštipci koji ne zahtijevaju čekanje da tijesto naraste, upravo su onaj doručak koji budi nostalgična sjećanja na Jugoslaviju i mirise djetinjstva.


Sastojci:
-600 g brašna
-300 ml tečnog jogurta
-2 jaja
-50 ml toplog mlijeka
-1 prašak za pecivo
-so po ukusu
-ulje za prženje

Priprema:
U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i so, pa sve izmiješajte.

Zatim dodajte jaja, jogurt i mlijeko, pa umutite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Razvaljajte ga na radnoj površini, isijecite na kvadrate i pržite u vrelom ulju s obje strane dok ne porumene.

Kad se peksimeti ocijede od viška ulja, možete ih mazati džemom, paštetom ili kajmakom, a odlično idu i uz šolju toplog čaja ili kafe.

Ovaj jednostavan i brz recept za peksimete vraća nas u dane bivše Jugoslavije, donoseći ukuse djetinjstva i miris nedjeljnog jutra.
Za razliku od klasičnih uštipaka, peksimeti su lagani, mekani i toliko ukusni da se tope u ustima, a pritom se prave bez čekanja da tijesto naraste.
Garantovano će vam svako jutro početi s osmijehom!

Savršen način da jutro započne ukusno i radosno.
Prijatno!

Javite nam kako vam se svidio ovaj recept za jedan od najukusnijih doručaka našeg djetinjstva.

Ne propustite