Za dug život: Jedite ovu salatu, od nje nema zdravije
Za dug život – jedite ovu salatu, od nje nema zdravije
Naše nane i dede su tokom zimskih dana svakodnevno imale ovu namirnicu na jelovniku.
Prednost kiselog kupusa nalazi se u visokom sadržaju vitamina C – i to nije sve! Kiseli kupus je poznat kao prirodni lijek protiv mamurluka, dobar je za zdravlje cijelog organizma, a samo 100 grama sadrži oko 20 miligrama vitamina C.
Taj vitamin jača imunitet i sprečava prerano starenje ćelija i tkiva. Osim toga, kiseli kupus sadrži i vitamine A, K te kompleks vitamina B grupe. Ove hranjive tvari pomažu u prevenciji mnogih gastrointestinalnih oboljenja (poput čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu).
Kiseli kupus također snižava nivo holesterola u krvi i pomaže u sprečavanju pojave malignih ćelija. Odličan je i kao dijetetska namirnica, jer sadrži tartronsku kiselinu koja sprečava nakupljanje masnih naslaga.
Zanimljivo je da je kiseli kupus čak zdraviji od svježeg!
Recept
Potrebno:
-2 glavice kupusa
-6 većih mrkvi
-so (40 g na 1 kg povrća)
-voda
Priprema:
Kupus narendajte, a zatim i mrkvu. Pomiješajte povrće pa stavljajte u plastično bure: red povrća, pa red soli.
Zatim prelijte vodom – toliko da kupus ogrezne. Pritisnite poklopcem i kamenom kako bi se povrće lijepo sleglo.
Ostavite da ukisne. Nakon nekoliko dana provjerite – ako se pojavi pjena na površini, pokupite je.
Kada se kupus i mrkva ukisele, poslužite salatu.
Nema zdravijeg obroka od ovog, govorile su naše bake!