Mostar: Ukoliko romska djeca zaspu na ulici krvnički ih isprebijaju!

Crna hronika
Mostar: Ukoliko romska djeca zaspu na ulici krvnički ih isprebijaju!
U Mostaru se svakodnevno na ulicama može vidjeti na desetine romske djece po šetalištima, raskrsnicama i kafićima kako prose. Smrznuti, neuhranjeni, prljavi, gladni i sa vidnim ožiljcima od batinjanja i natjerani da se ponašaju tako da izazivaju sažaljenje prolaznika

U Mostaru se svakodnevno na ulicama može  vidjeti na desetine romske djece po šetalištima,  raskrsnicama i kafićima kako prose. To su najčešće djeca uzrasta od 3 do 6 godina. Smrznuti, neuhranjeni, prljavi, gladni i sa vidnim ožiljcima od batinjanja i natjerani da se ponašaju tako da izazivaju sažaljenje prolaznika. Po cijeli dan su na ulici i prikupljaju novac za kriminalce koji su ih tu doveli kako bi se bogatili preko njihovih nejakih leđa.

U večernjim satima nerijetko možete vidjeti neke od te djece kako spavaju na betonu, na sred ulice jer ih je san savladao. Ukoliko ih neko od starijih Roma "uhvati" da spavaju, nemilosrdno ih udaraju onako snene i smrznute po glavi, rukama nogama, šutaju ih, šamaraju i prijete im da moraju raditi.

Takvom jednom incidentu danas je prisustvovala i naša novinarka gdje se sa još nekolicinom prolaznika pokušala obračunati sa Romkinjom koja je krvnički tukla dijete na Fejićevoj ulici jer je spavalo, i uspjela je, ali samo nakratko.

Otišla je do obližnje prodavnice i kupila sendvič za smrznutu četverogodišnju djevojčicu, dijete se obradovalo sendviču, ali samo nakon nekoliko trenutaka došla je odrasla Romkinja, uzela od djevojčice sendvič, udarila je nekoliko puta po glavi i rekla joj da ne može jesti jer je spavala.

Mnogo puta su građani Mostara kontaktirali socijalne službe kako bi intervenisali i djecu smjestili u adekvatan smještaj, ali bezuspješno. Očigledno je da se ovaj problem treba rješavati na nekim višim instancama jer je Centar za socijalni rad nemoćan i bez kapaciteta da riješi ovaj problem, jer je zasigurno riječ o dobro organiziranom kriminalu.

Ne propustite