TRIK VRHUNSKIH KUHARA: So i voda nisu dovoljni! Kad kuhate krompir, uvijek dodajte i ovaj sastojak
Krompir je nezamjenjiv sastojak u gotovo svakoj kuhinji.
Hranljiv je i omiljen među odraslima i djecom. Postoji mnogo trikova koji se mogu koristiti kako bi se postigli bolji rezultati prilikom pripreme jela od krompira.
Trik vrhunskih kuhara za kuhanje krompira: obavezno dodajte ovaj sastojak u vodu
Sirće je proizvod koji skoro uvijek imamo pri ruci i ne bi trebalo da nedostaje u kuhinjskom ormariću. Odlično je kao ekološko i efikasno sredstvo za čišćenje, koristi se i u kozmetici, ali može biti i veoma koristan trik u pripremi krompira.
Zašto dodati sirće u vodu za kuhanje?
Bijeli krompir sadrži više skroba, pa je zbog svoje brašnaste teksture idealan za pripremu ukusnog pire krompira. S druge strane, čvršći krompir (s voskastom teksturom) savršen je za prženje ili pečenje.
Sve što treba da uradite jeste da kuhate krompir oko 30 minuta, a nakon 15 minuta dodate so i malo sirćeta.
Sirće pomaže da se na vanjskoj strani krompira formira tanka korica, koja pomaže da krompir zadrži svoj oblik. Koje god sirće da koristite – poslužit će svrsi.
Nemojte pretjerivati
Nemojte pretjerivati sa količinom – jedna kašičica sirćeta na četiri do pet krompira je dovoljna. Kiselina iz sirćeta sprječava razgradnju pektina u krompiru, pa se on ne raspada tokom kuhanja.
Možete koristiti i sok od limuna kao zamjenu za sirće.
Zahvaljujući ovom jednostavnom triku vrhunskih kuhara, krompir dobija izraženiji, puniji i neodoljivo ukusan okus.