Crna Gora se službeno oglasila povodom Sutorine

Bosna i Hercegovina
Crna Gora se službeno oglasila povodom Sutorine
Državna granica između Crne Gore i BiH je utvrđena i sa njenom linijom ranije su se saglasile nadležne komisije obje države, saopštio je danas crnogorski MUP.

Državna granica između Crne Gore i BiH je utvrđena i sa njenom linijom ranije su se saglasile nadležne komisije obje države, saopštio je danas crnogorski MUP.

Povodom rezolucije o Sutorini (predeo u opštini Herceg Novi), koju je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik Denis Bećirović, Ministarstvo unutrašnjih poslova je podsjetilo da je razgraničenje dvije države završeno i da se očekuje da će Crna Gora i BiH prve od bivših jugoslovenskih republika potpisati ugovor o međusobnoj državnoj granici.

Pregovori delegacija dvije države o međusobnom razgraničenju trajali su od oktobra 2008. do maja ove godine, a vođeni su na osnovu katastarskih knjiga i u skladu sa stavom međunarodne zajednice da su bivše međurepubličke granice u bivšoj Jugoslaviji, nakon njihovog osamostaljenja, državne granice. 

Cjelokupna državna granica između Crne Gore i BiH ucrtana je na 19 topografskih karata, sa spiskom koordinata svih prelomnih tačaka, od tromeđe Crne Gore, BiH i Srbije na sjevernom delu, do tromeđe Crne Gore, BiH i Hrvatske na južnom dijelu, piše u saopštenju crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Protokol o određivanju tromeđnih tačaka na graničnoj liniji potpisan je u Sarajevu, 2. oktobra 2003. godine, a Vlada Crne Gore je u junu ove godine usvojila izveštaj o vođenju pregovora sa BiH o utvrđivanju međudržavne granice. 

Također, Vijeće ministara BiH, na sjednici 6. novembra 2014. godine, utvrdilo je Prijedlog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH i sada je Ugovor o granici na daljoj proceduri kod Predsedništva BiH, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Pitanje Sutorine, koja bi, na osnovu rezolucije bosansko-hercegovačkog poslanika, trebalo da pripadne Bosni i Hercegovini, nije pokrenuto ni na jednoj sjednici komisija dvije države koje su se do sada bavile utvrđivanjem državne granice.

Ne propustite