Većina ljudi propušta tri jednostavna dodatka svojoj kafi kako bi poboljšali zdravstvene koristi
Dovoljan je samo prstohvat cimeta da običnu šolju kafe pretvori u pravu nutritivnu bombu, tvrdi vodeći stručnjak za zdravlje crijeva.
Dr Saurabh Sethi, gastroenterolog školovan na Harvardu, naveo je cimet kao jedan od tri dodatka koje možete ubaciti u kafu kako biste poboljšali njene zdravstvene koristi.
Govoreći svojim pratiocima na Instagramu (kojih ima 1,3 miliona) putem profila @doctor.sethi, 42-godišnji ljekar objasnio je da je ovaj začin bogat antioksidansima, piše Daily Mail.
„Većina ljudi propušta tri jednostavna dodatka svojoj kafi.
Samo prstohvat cimeta može pomoći u snižavanju skokova šećera u krvi i dodati snažne antioksidanse."
Antioksidansi su spojevi koji mogu neutralisati štetne slobodne radikale — nestabilne molekule kisika koje se vezuju za zdrave ćelije u tijelu i uzrokuju oštećenja poznata kao oksidativni stres.
Srećom, konzumacijom hrane bogate antioksidansima — kao što su voće, povrće i cimet — moguće je smanjiti oksidativni stres i time smanjiti rizik od razvoja ozbiljnih bolesti.
U istom videu, koji je pregledan više od 119.000 puta i ima preko 2.000 lajkova, dr Sethi je govorio i o prednostima MCT ulja, naglašavajući da i ono zaslužuje mjesto u vašoj šolji kafe.
Rekao je:
„Dobija se iz kokosa i pruža stabilan izvor energije, uz podršku zdravlju mozga.“
MCT ulje — što je skraćenica za trigliceride srednjeg lanca — proizvodi se ekstrakcijom i pročišćavanjem iz kokosovog ili ulja palminih koštica.
U članku objavljenom na portalu The Conversation, dr Rosemary Stanton, vodeća nutricionistkinja sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, objasnila je zašto se MCT ulje smatra pojačivačem metabolizma.
Napisala je:
„Za razliku od većine masti koje se apsorbuju u krvotok, MCT ulje se direktno apsorbuje u jetru.
To znači da se može brže koristiti kao izvor energije u odnosu na druge masti.“
Posljednji, ali vjerovatno najukusniji dodatak na listi dr Sethija je — kakao u prahu, odnosno tamnopraškasti čokoladni prah.
Rekao je:
„Bogata polifenolima, tamna čokolada djeluje zajedno s kafom kako bi nahranila dobre bakterije u crijevima.
Istraživanja pokazuju da ovi polifenoli mogu povećati nivo korisnih bakterija poput laktobacila i bifidobakterija.“
Polifenoli su biljni spojevi prisutni u velikim količinama u bobičastom voću, voću, povrću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i naravno — čokoladi.
Oni su snažni antioksidansi koji pomažu tijelu da se bori protiv štetnih efekata slobodnih radikala.