Starinski recept za domaću turšiju: Najbolji odnos povrća, sirćeta i začina
Recept za klasičnu turšiju
Za klasičnu turšiju pripremite mješavinu povrća poput paprika, mrkve, cvjetače i malih krastavaca. Operite ih i narežite, pa slažite u staklenke ili bure.
Napravite preljev od vode, octa, soli i šećera, zagrijte ga dok se sastojci ne otope, zatim prelijte preko povrća u staklenkama. Dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mjestu nekoliko tjedana. Nakon toga uživajte u domaćoj turšiji tijekom hladnih dana.
Osnovne informacije
Kuhinja: Domaća
Tip jela: Zimnica
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Ukupno vrijeme: 1 sat
Kalorije: 130 kcal na 100 g
Količina: 4 staklenke od po 750 ml
Težina pripreme: Lako
Sastojci (za oko 3 kg povrća):
1 kg paprika
1 kg mrkve
1 kg cvjetače
1 kg krastavčića
2 žlice soli
2 žlice šećera
1 litra octa
4 litre vode
Po želji: listovi vinove loze, konzervans, suhi cvijet kopra, žličica gorušice (slačice), korijander
Priprema:
Pripremite povrće
Operite i očistite sve povrće. Paprikama uklonite sjemenke i peteljke, mrkvu ogulite, a cvjetaču razdvojite na cvjetiće.
Sterilizirajte staklenke
Operite staklenke i poklopce te ih sterilizirajte.
Punite staklenke
Na dno svake staklenke stavite začine po želji. Potom dodajte povrće, slažući ga što čvršće.
Pripremite preljev
U loncu pomiješajte vodu, ocat, sol i šećer. Po želji dodajte konzervans i vinovu lozu. Zagrijavajte dok se sastojci potpuno ne otope.
Prelijte povrće
Maknite preljev s vatre i dok je još vruć, prelijte ga preko povrća u staklenkama tako da ga potpuno prekrije.
Zatvorite i spremite
Dobro zatvorite staklenke. Okrenite ih naopako dok se ne ohlade, a potom ih vratite u uspravan položaj. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu barem nekoliko tjedana prije konzumacije.
Savjeti:
Ako koristite bure, redovito pretakajte ocat i vraćajte ga kako bi turšija ravnomjerno dozrijevala.
Najbolje je pričekati oko 20 dana prije konzumacije kako bi se okusi sjedinili, a povrće slegnulo.