Svako jutro umjesto doručka pila ovaj napitak, poslije mjesec dana salo oko struka potpuno nestalo!

Porodica i zdravlje
Svako jutro umjesto doručka pila ovaj napitak, poslije mjesec dana salo oko struka potpuno nestalo!

Za višak kilograma u predjelu stomaka su često kriva lijena crijeva, koja sprečavaju sagorijevanje masnih naslaga i izbacivanje nečistoća iz organizma. Ali nutricionisti tvrde da za ovo postoji vrlo jednostavno rješenje.

Problem će riješiti zdrav napitak koji je zamjena za doručak, a priprema se brzo i lako.

Recept:

Šest suhih šljiva svaku večer prelijte sa 100 ml prokuhane vode, poklopite i ostavite deset minuta da odstoje. Za to vrijeme u činiju uspite dvije supene kašike zobenih pahuljica, kašiku mljevenog lanenog sjemena i isto toliko kakaoa.

Prelijte s 300 ml kefira i dobro izmiješajte. Šljive sitno isjeckajte i dodajte u prethodnu smjesu, a potom mješavinu stavite u hladnjak preko noći i ujutro popijte na prazan želudac.

Mjesec dana nakon konzumiranja ovog napitka, izgubit ćete tri do pet kilograma i to prvo oko struka.

Ne samo da ćete smršati nego će vam i ten biti ljepši, a kosa i nokti jači

Suhe šljive sadrže uglavnom iste vitamine i minerale, kao i svježe. Međutim, mnoge studije se fokusiraju na suhe šljive kada žele da potvrde pozitivne efekte konzumiranja voća, a ovo su neke od potencijalnih zdravstvenih koristi od konzumacije suhih šljiva podržanih istraživanjem:

Poboljšanje zdravlja gastrointestinalnog trakta

Suhe šljive su dobar izvor i nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja crijeva, dok rastvorljiva vlakna pomažu da umjereno varenje i apsorbuju hranljive materije iz hrane. Suhe šljive takođe sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, što može povećati učestalost stolice. Konzumiranje porcije ili dvije suhe šljive može nam pomoći da održimo zdravlje gastrointestinalnog trakta kroz redovno pražnjenje crijeva.

Podrška zdravlju kostiju

Prema kliničkim studijama, antioksidansi i antiinflamatorna svojstva suhih šljiva mogu pomoći u sprečavanju gubitka kostiju i pomoći u održavanju zdrave gustine i formiranja kostiju. Veće količine vitamina K u suhim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Antioksidativna zaštita

Suhe šljive su bogate antioksidansima, posebno dvjema kofeoilkinskim kiselinama — neohlorogenskom kiselinom (3-kafeoilhin­ska kiselina) i hlorogenskom kiselinom (5-kafeoilhinska kiselina). One mogu da pomognu da se snizi nivo glukoze u krvi i LDL holesterola („loš holesterol“), dok štite naše ćelije od oštećenja, koja mogu dovesti do bolesti.

Potencijalni rizici od suhih šljiva

Iako su potencijalne zdravstvene koristi suhih šljiva ohrabrujuće, postoje i neki rizici. Konsultujte se sa svojim ljekarom i razmotrite sljedeće, prije nego što suhe šljive postanu redovan dio vaše ishrane:

Povećan rizik od dijareje – Previše suhih šljiva i drugog suvog voća, poput suhog grožđa i smokava, može dovesti do ili pogoršati dijareju zbog visokog sadržaja vlakana i sorbitola. Oba mogu imati laksativan efekat na tijelo.
Povećan rizik od gastrointestinalnog distresa – Kod nekih ljudi, uzimanje polialkoholnih šećera, kao što je sorbitol, takođe može dovesti do nadimanja crijeva, gasova, blage mučnine, umjerenih do jakih grčeva u stomaku ili povraćanja. Suhe šljive imaju 14,7 g sorbitola na 100 grama, a samo 5 grama sorbitola potencijalno izaziva nadimanje. Konzumacija 20 grama ili više sorbitola može dovesti do jakih grčeva.
Povećana izloženost akrilamidu – Akrilamid je hemikalija koja se može prirodno razviti u hrani kada se zagrije na visokoj temperaturi. Nastaje interakcijom šećera i određene aminokiseline koja se zove asparagin. Hemijski akrilamid, kada se proguta, može povećati rizik od raka. Možete smanjiti izloženost akrilamidu tako što ćete pažljivo čitati etikete ili birati suhe šljive sušene na nižim temperaturama.

Ne propustite