Znate li čemu služi donja ladica u frižideru? Većina misli da je namijenjena za povrće, ali griješe

Praktična žena
Znate li čemu služi donja ladica u frižideru? Većina misli da je namijenjena za povrće, ali griješe

Unosite namirnice u kuću i stavljate ih u hladnjak? Pazite na ovu čestu grešku!

Unošenje namirnica u kuću i njihovo slaganje u hladnjak čini se kao najjednostavnija stvar na svijetu – što bi tu moglo poći po zlu? Ipak, da bi hrana zaista ostala svježa i ukusna, nije dovoljno samo je staviti na hladno.

Jedan važan dio hladnjaka često ostaje zanemaren – donja ladica, poznata i kao ladica za povrće i voće (eng. crisper drawer). Ako je pravilno koristite, možete značajno produžiti svježinu svojih namirnica. Evo kako!


Kako pravilno koristiti donju ladicu hladnjaka
Većina ljudi donju ladicu koristi za pohranu voća i povrća – što je uglavnom točno – ali postoje jasna pravila koje namirnice ondje zaista trebaju stajati, i pod kojim uvjetima.


Prednost donje ladice: kontrola vlage
Glavna prednost ove ladice je mogućnost podešavanja razine vlage, što direktno utječe na trajnost hrane.

Povrće, posebno lisnato (poput salate, špinata ili svježeg začinskog bilja), treba veću vlažnost – ona sprječava isušivanje i pomaže očuvati hrskavost.
Isti režim odgovara i mrkvi, krastavcima i paprikama.

Voće, s druge strane, često ispušta etilen – plin koji ubrzava zrenje. Zbog toga voću više odgovara niža razina vlage, kako bi se usporilo truljenje i produljila svježina.

Znate li da je donja ladica idealna i za meso?
Iako je ladica poznata kao prostor za voće i povrće, ona često ima bolje uvjete za čuvanje svježeg mesa i ribe od ostalih dijelova hladnjaka – osobito ako je hladnjak opremljen opcijom niske temperature u toj zoni.

A što je s jajima? Iako ih većina drži na vratima hladnjaka, donja ladica je bolji izbor – temperatura u vratima nije stabilna, dok je ladica hladnija i konstantnija, što pogoduje dužem čuvanju.


Praktični savjeti za ispravno korištenje

Nemojte pretrpavati ladicu – ispunite je najviše do pola. Cirkulacija zraka je ključna za održavanje pravilne temperature i vlage.

Regulirajte vlagu ako vaš hladnjak to omogućuje:

-Visoka vlaga – lisnato povrće, svježe začinsko bilje, salate
-Niska vlaga – jabuke, grožđe, avokado, kruške
-Redovito čistite ladicu – koristite otopinu tople vode i alkoholnog octa. Ocat ne samo da uklanja neugodne mirise, već i dezinficira površinu i pomaže očuvati plastiku od koje je ladica izrađena.

Zaključak
Donja ladica vašeg frižidera može biti najveći saveznik u očuvanju svježine namirnica, ali samo ako je koristite kako treba. Uz pravilnu kombinaciju namirnica, odgovarajuću vlagu i malo pažnje, vaše povrće, voće – pa čak i meso – trajat će duže i ostati ukusnije.

Ne propustite