Recept za grčke punjene paprike: Za prste polizati
Sunce, more, masline i miris začina - to je ono što Grčku čini neodoljivom i kada niste na obali Egeja.
Njena kuhinja je jednostavna, a opet bogata ukusima koji osvajaju na prvi zalogaj. Jedno od jela koje savršeno oslikava taj duh su punjene paprike sa fetom - spoj svježine povrća i kremaste, slane punoće najpoznatijeg grčkog sira.
Paprike pečene u rerni postaju mekane i aromatične, dok se feta u njihovoj unutrašnjosti pretvara u savršeno kremastu smjesu, obogaćenu začinima i maslinovim uljem. Rezultat je jelo koje može biti predjelo, lagani glavni obrok ili prilog, a na stolu izgleda jednako atraktivno koliko i na grčkim tavernama uz obalu mora.
Ako želite da na svoj sto donesete malo mediteranskog šarma i jednostavnu eleganciju grčke kuhinje, ovaj recept će vam to omogućiti u samo nekoliko koraka.
Vrijeme pripreme:
oko 50 minuta
Sastojci:
4 crvene paprike
150 g grčke fete
50 g tvrdog sira (kačkavalj, čedar, koziji sir - Grci koriste kefalograviera sir)
1 paradajz
pola glavice malog crvenog luka
8 listova svježe nane
pola kašičice sušenog origana
4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Svježe mljeven biber po ukusu
Priprema:
Ugrijte rernu na 180 stepeni.
Paprike operite, PA zasjecite rez u obliku slova T sa jedne strane da se paprika otvori, očistite sjeme i unutrašnje bijele žile.
U činiji sjedinite fetu, rendani tvrdi sir, isjeckan paradajz, crveni luk, isjeckanu nanu, origano, dvije kašike maslinovog ulja i biber. Dobro izmješajte.
Ravnomjerno napunite paprike ovom smjesom. Ako želite, možete ih djelimično zatvoriti čačkalicama.
Poređajte punjene paprike u pleh, premažite sa preostale dvije kašike ulja.
Pecite oko 20-25 minuta, dok paprike ne omekšaju i blago se zapeku/porumene.