Kolač jugoslovenskih domaćica: Gotov za 30 minuta, a ukus vraća u djetinjstvo
Savršen starinski kolač koji možete praviti za svečanosti popu rođendana
Osnovne informacije:
Kuhinja: Jugoslovenska / Balkanska
Tip jela: Kolač / Desert
Vrijeme pripreme: 20–25 minuta (za kore i fil)
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat (uključujući pečenje i hlađenje)
Kalorije: približno 350–400 kcal po parčetu (za 20 parčića)
Broj porcija: 20 parčića
Težina pripreme: Srednja (nije komplikovan, ali zahtjeva pečenje i pripremu fila)
Sastojci:
Kora:
-5 jaja
-5 kašika brašna
-250ml mlijeka
-150ml ulja
-2 kašike kakaa
-5 kašika šećera
-pola kesice praška za pecivo
Fil:
-4 kesice šlaga
-4 kisele pavlake
-2 čaše šećera
-400gr mljevenog keksa po izboru
-čokolade za dekoraciju
Priprema:
Razdvojiti žumance od bjelanceta pa posebno umutiti.
U bjelance dodati šećer, a u žumance brašno.
U žumanca dodati mlijeko, ulje, kakao i pola kesice praška za pecivo.
Izmiješati žuti i bijeli dio zajedno i sve preručiti u pleh i peći, prenosi Stil.
Dok se peče tijesto, umutite fil.
Ispečen kolač prelijte sa par kašika mlijeka.
Umutiti šlag i u njega dodati kisele pavlake i šećer. Dodati i izlomljen keks.
Na prohlađenu koru stavite bijeli fil i narendajte čokoladu preko.