Evo kad i kako se kiseli kupus: Jedan sastojak ga čini posebnim

Praktična žena
Evo kad i kako se kiseli kupus: Jedan sastojak ga čini posebnim

Donosimo vam recept za kiseli kupus po starom ruskom receptu pri čemu jedan sastojak koji "baćuške" stavljaju u ovu zimnicu čine posebnom mnogima omiljenu salatu.

 
Sastojci:
Kupus - jedan kilogram

Šargarepa - jedna

Rotkvica - jedna

So – jedna do jedna i po kašika

Šećer - jedna kašika

Senf - po ukusu

Sjemenke kumina - po ukusu

Priprema
Pripremite sve sastojke. Kupus sitno nasjeckajte. Šargarepu narenadajte na krupno. Pomiješajte šargarepu i kupus. Dodajte so, šećer, usitnjene sjemenke kumina i senf.

Rasporedite rukama. Ogulite rotkvicu i izrendajte na krupno i dodajte ostatku povrća. Prebacite u čistu, sterilizovanu teglu. Dobro promiješajte. Izgnječite tako da kupus bude potpuno prekriven sokom. Ostaviti 5-7 dana na sobnoj temperaturi. Povremeno promiješajte drvenom kutlačom.

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa pripremom. Za fermentaciju kiselog kupusa obično je potrebno i do četiri sedmice, pa ako se ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus, piše Stvar ukusa.
 

Ne propustite