Bogat okus i jednostavna priprema: Ovu zapečenu deliciju ćete stalno praviti za ručak

Praktična žena
Bogat okus i jednostavna priprema: Ovu zapečenu deliciju ćete stalno praviti za ručak

Ako želiš ukusan, zasitan i kremasti ručak koji se jednostavno priprema, ovaj recept je pravi izbor. Potrebno je malo strpljenja i nekoliko osnovnih namirnica, a rezultat je jelo koje će oduševiti cijelu porodicu.

Priprema

Najprije krompir i mrkvu narežite na kockice, slično kao za francusku salatu, pa ih stavite kuhati u slanu vodu. Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk, poriluk i bijeli luk, pa ih kratko prodinstajte na malo ulja. Kada povrće omekša, dodajte mljeveno meso i nastavite dinstati dvadesetak minuta. Po želji začinite – odlično pristaju kurkuma, vegeta, crvena paprika i peršun.

Paralelno pripremite i umak. U posebnoj posudi otopite maslac (po želji dodajte malo ulja da ne zagori), ubacite brašno i kratko ga propržite, a zatim postepeno dolijevajte mlijeko. Sve vrijeme miješajte pjenjačom dok se ne zgusne. Kada postignete kremastu teksturu, sklonite sa vatre i dodajte jogurt, pa dobro promiješajte.

U vatrostalnu posudu sjedinite skuhano povrće i dinstano meso, pa sve dobro izmiješajte. Prelijte pripremljenim umakom i pospite parmezanom. Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni i pecite 20 do 30 minuta, odnosno dok se ne stvori zlatno-žuta korica.

Najbolje je poslužiti ovo jelo uz svježu salatu – cikla se pokazala kao savršen izbor jer svojom svježinom odlično upotpunjuje bogat i kremast okus glavnog jela.

Sastojci

500 g mljevenog miješanog mesa
2 veće mrkve
3–4 srednja krompira
1 poriluk
1 luk
2 čehna bijelog luka
200 ml mlijeka
1 jogurt
parmezan
maslac
vegeta, so, biber

Ne propustite