Ljekar otkrio koja riba iz konzerve je najzdravija: Čuva srce, kosti i odlična je za mozak

Porodica i zdravlje
Ljekar otkrio koja riba iz konzerve je najzdravija: Čuva srce, kosti i odlična je za mozak

Nije svaka riba iz konzerve ista – neke su prava mala čuda za zdravlje

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Nutricionistkinja dr Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Espreso.

Kako objašnjava, primjena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

„Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna“, rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervirane ribe sedmično, pomiješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Ne propustite