'Ovakvo poniženje ne pamtim, podijelio sam devet otkaza i stavio ključ u bravu'

Region
'Ovakvo poniženje ne pamtim, podijelio sam devet otkaza i stavio ključ u bravu'

Makarski ugostitelji ozbiljno razmišljaju o jednodnevnom, 24-satnom štrajku usred sezone, ogorčeni zbog, kako tvrde, pretjeranih i represivnih inspekcija koje obilaze njihove objekte. Kako piše Slobodna Dalmacija, u Makarsku su stigli inspektori iz Bjelovara i danima obilaze restorane, kafiće, trgovine i pekare. Kazne se kreću od najmanje 9.000 eura, a sezona je, kažu, već sada loša.

– Ne možemo normalno raditi, a plate treba isplatiti. Nas oko 200 razmišlja da sve zatvorimo na jedan dan, neka turisti vide u kakvim uslovima radimo – izjavio je jedan od ugostitelja. Nakon inspekcijskih nadzora, neki su već privremeno zatvorili svoje objekte, poput picerije "Domina" i plažnog bara "Providenca".

Hrvati nemaju za more: Pogledajte koliki procenat njih ne može sebi priuštiti ni sedmicu dana odmora na Jadranu

Najdrastičniji potez povukao je Aljoša Špec, vlasnik restorana "Hrpina", koji je nakon 51 godine odlučio trajno zatvoriti lokal.

– Inspektori su bili u restoranu prije dva dana, a danas sam odjavio obrt, stavio ključ u bravu, dao otkaz devetorici radnika i oprostio se s ovim poslom. Ovakvo poniženje nikada u životu nisam doživio – kaže Špec, objašnjavajući da je sedam inspektora boravilo u restoranu čak devet i po sati, a pri tome su pet sati držali osoblje zaključano, ne dozvolivši im da izađu napolje.

Dodaje da su mu dosadašnje kazne već premašile 8.000 eura, a očekuje i dodatne jer je u restoranu zatečena zaleđena hrana, koju su nakon zaplijene polili domestosom.

Prema informacijama Državnog inspektorata, od sredine maja do kraja juna obavljeno je više od 3.200 nadzora u skoro 900 objekata širom zemlje. Inspekcije su obuhvatile sve nadležne sektore – turistički, sanitarni, tržišni, inspekciju rada i finansijsku kontrolu.

Slobodna Dalmacija navodi da su najčešće utvrđene nepravilnosti bile: neispunjavanje minimalnih uslova u objektima, radnici bez položenih tečajeva zaštite na radu, neprijavljeni radnici, nehigijenski uslovi pripreme hrane i korištenje neispravne opreme. Neki su čak zatečeni kako rade bez registrovane djelatnosti.

– Neka rade svoj posao, ali neka ga rade svima jednako. Je li iko ušao u restorane unutar hotela? – pita se Špec, koji naglašava da je 17 godina radio s istom ekipom, od čega je sedam radnika imalo ugovor na neodređeno.

Ne propustite