Ovu smjesu nazivaju najboljom za pohovanje: Ključ je u tajnom sastojku

Praktična žena
Ovu smjesu nazivaju najboljom za pohovanje: Ključ je u tajnom sastojku

Pohano meso ili povrće, poput tikvica i patlidžana, čest su izbor na našim trpezama. Ako želite postići savršenu hrskavost i bogatiji ukus, kulinarski stručnjaci savjetuju – u smjesu za pohanje dodajte pivo.

Naime, pivo u smjesi ima višestruke prednosti. Alkohol smanjuje upijanje ulja, čime jelo postaje manje masno, a pritom doprinosi stvaranju lagane i hrskave korice tokom prženja. Smjesa s pivom bolje prianja uz namirnicu – naročito kad je riječ o povrću i ribi – pa se korica ne odvaja prilikom pripreme.

Recept za najbolju smjesu za pohanje:

  • 3 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika prezli (krušnih mrvica)
  • prstohvat soli
  • 150 ml piva

Umjesto klasičnog postupka valjanja u brašno pa jaja, sve sastojke sjedinite u jednoj zdjeli. Meso ili povrće uvaljajte u pripremljenu smjesu i pržite kao i obično. Rezultat će biti – hrskava, ukusna korica s manje masnoće!

Ne propustite