Ovu smjesu nazivaju najboljom za pohovanje: Ključ je u tajnom sastojku

Pohano meso ili povrće, poput tikvica i patlidžana, čest su izbor na našim trpezama. Ako želite postići savršenu hrskavost i bogatiji ukus, kulinarski stručnjaci savjetuju – u smjesu za pohanje dodajte pivo.
Naime, pivo u smjesi ima višestruke prednosti. Alkohol smanjuje upijanje ulja, čime jelo postaje manje masno, a pritom doprinosi stvaranju lagane i hrskave korice tokom prženja. Smjesa s pivom bolje prianja uz namirnicu – naročito kad je riječ o povrću i ribi – pa se korica ne odvaja prilikom pripreme.
Recept za najbolju smjesu za pohanje:
- 3 jaja
- 5 kašika brašna
- 1 kašika prezli (krušnih mrvica)
- prstohvat soli
- 150 ml piva
Umjesto klasičnog postupka valjanja u brašno pa jaja, sve sastojke sjedinite u jednoj zdjeli. Meso ili povrće uvaljajte u pripremljenu smjesu i pržite kao i obično. Rezultat će biti – hrskava, ukusna korica s manje masnoće!