Dodajte ova dva sastojka u brašno i vaše tijesto će ostati svježe danima

Praktična žena
Dodajte ova dva sastojka u brašno i vaše tijesto će ostati svježe danima

Želite da vaš hljeb ili peciva ostanu svježi i mekani duže vrijeme?

Otkrivamo dva jednostavna sastojka koja se dodaju u brašno, a koje su mnogi zaboravili.

Kiflice, perece, štapići i druga tijesta sa kvascem često se stvrdnu već nakon jednog dana, naročito ako ih ostavite nepokrivene nakon pečenja.

Da vam se to ne bi dogodilo, primijenite trik profesionalnih pekara. Prije nego što počnu mijesiti tijesto, pekari u brašno dodaju malo kukuruznog skroba, odnosno gustina, i malo običnog griza, onog koji se koristi u dječjoj ishrani.

Na kilogram brašna ide puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza.

Skrob pomaže tijestu da bude lakše i prozračnije, a samim tim i mekše. S druge strane, mala količina griza pomaže da se tijesto oslobodi viška vlage, čime ostaje svježije duže vremena.

Ne propustite