Doktori upozoravaju: "Ako ovo voće držite u frižideru - više nije jestivo, a svi rade istu grešku"
Ovo voće nikako ne treba čuvati u frižideru – evo zašto!
Iako je frižider odlično mjesto za čuvanje većine voća i povrća, ne važi isto za sve plodove. Postoji određeno voće koje ne bi trebalo stavljati u hladno okruženje, jer se time prekida njihov prirodni proces zrenja. Osim što gube na okusu, može se narušiti i njihova tekstura i izgled.
Ljekari opće prakse, nutricionisti i kuhari savjetuju da se sljedeće voće čuva na sobnoj temperaturi, piše nova.rs:
Banane
„Niske temperature naglo zaustavljaju proces zrenja banana“, objašnjava kuharica i vlasnica restorana Two Cloves Kitchen, Jen La Rocca. Rezultat? Banane postaju tamne i gube svoju prirodnu slatkoću.
Breskve
„Breskve, šljive i nektarine treba pustiti da sazriju na sobnoj temperaturi kako bi razvile svoju punu aromu i sočnost“, kaže La Rocca. Ako ih stavite prerano u frižider, riskirate da postanu bezukusne i gumene.
Šljive
Sva koštuničava voća – uključujući i šljive – najbolje sazrijevaju van frižidera. Preporučuje se da ih operete odmah po povratku iz trgovine, pa kad omekšaju – spremne su za konzumaciju!
Nektarine
Nektarine su slične breskvama – ne vole hladnoću dok su još tvrde. Držite ih na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju. Ako ih nasjeckate, primjerice za voćnu salatu, tada ih možete pohraniti u frižider, ali isključivo u dobro zatvorenoj posudi.
Tropsko voće
Ananas, mango, kivi i drugo tropsko voće najviše vole toplinu. Nutricionistica Newman ističe: „Tropsko voće najbolje sazrijeva na sobnoj temperaturi, zadržavajući svoju punu sočnost i slatkoću.“
Nakon što se prerežu, savjetuje se da ih čuvate u frižideru – u hermetički zatvorenoj posudi, kako bi se očuvala svježina i spriječio gubitak okusa.