Koliko dugo se peče pile u rerni? Ovo je tačno vrijeme za najsočnije meso i hrskavu kožicu

Praktična žena
Koliko dugo se peče pile u rerni? Ovo je tačno vrijeme za najsočnije meso i hrskavu kožicu

Kada pečete pile, važno je znati koliko vremena je potrebno da meso omekša, a kožica postane zlatna i hrskava

Za obiteljski ručak pečeno pile je odličan izbor. No kako znati je li dovoljno pečeno? Najčešće se provjerava tako što se meso probode vilicom. Ako curi bistar sok, pile je pečeno. Ako je sok crvenkast, pile još nije gotovo i treba se dodatno peći.

Najbolje je koristiti odleđeno pile
Za pečenje je idealno rashlađeno, a ne smrznuto pile. Ako imate zamrznuto pile, prvo ga obavezno odledite prije nego ga stavite u pećnicu. Najbolje je da se odledi u hladnjaku, kako se ne bi pokvarilo na sobnoj temperaturi. Pečenje zamrznutog pileta nije preporučljivo – može izgorjeti izvana, a ostati sirovo iznutra.

Koliko dugo se pile peče?
Prije pečenja, pile treba dobro oprati i posušiti suhom krpom.
Pile težine oko 1 kg peče se 1 sat i 10 minuta na 200 °C.
Desetak minuta prije kraja pečenja, uključite funkciju grilla ako je imate, kako bi kožica postala zlatna i hrskava. Ako nemate grill, možete tijekom pečenja nekoliko puta preliti pile pivom kako biste dobili hrskavu koricu.

Ako pile teži više od 1 kg, produžite pečenje za dodatnih 15 minuta, uz redovitu provjeru.
Možete ga prvo peći prekriveno aluminijskom folijom – npr. pile od 1 kg pecite oko sat vremena na 190 °C prekriveno, a zatim zadnjih 10 minuta otkrijte foliju da se stvori hrskava koža.

Ako pečete samo pileće batke, oni su gotovi za oko 30 minuta na 200 °C – pecite ih 15 minuta sa svake strane.

Ne propustite