Ne treba vam marinada: 1 sastojak najbolje omekšava meso, topi se u ustima

Ako želite da vam meso bude savršeno mekano, a ne žilavo – trebat će vam kivi.
Svi smo barem jednom doživjeli da meso koje smo pripremali ispadne tvrdo i žilavo, bez obzira na to koliko smo ga marinirali.
Ako želite da se komad svinjskog ili junećeg mesa topi u ustima, isprobajte jednostavan trik s kivijem, zahvaljujući kojem će meso biti iznimno mekano. Sve što trebate učiniti jest da meso obložite kriškama kivija i ostavite ga da odstoji neko vrijeme prije termičke obrade – slično kao kod mariniranja.
Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji razgrađuju vezivno tkivo u mesu, zbog čega ono postaje mekano i sočno. Ako već pripremate marinadu, napravite sve kao i inače, a kriške kivija dodajte sat do dva prije pečenja ili kuhanja.
Važno je napomenuti da meso ne treba predugo stajati s kivijem, jer bi moglo postati previše mekano i raspasti se tijekom pripreme.
Sličan učinak ima i ananas, pa ako nemate kivi, možete upotrijebiti i ovu tropsku voćku kao alternativu.