Ovako profesionalni kuhari dinstaju luk: Gotov za tren, mnogo ukusniji i bez mirisa prženja po stanu

Jeste li probali nešto ovakvo?
Dinstanje luka često je nešto na što ne obraćamo previše pažnje. Nasjeckamo luk, zagrijemo ulje i stavimo luk da se dinsta, dok mi radimo nešto drugo.
Ipak, svjetski kuhari imaju svoj trik – tako Gordon Ramsay u luk za variva i umake dodaje sodu bikarbonu i šećer, kako bi se što brže izdinstao, a sam luk bio sočniji i ukusniji.
Osim toga, ovaj trik sprječava širenje mirisa luka po cijeloj kući. Krivac za neugodne mirise je ispuštanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.
Pored toga što neće širiti neugodan miris, luk će se zgusnuti pa će biti lakši za probavu. Također, ako jelo koje pripremate s dinstanim lukom zahtijeva pripremu zaprške, slobodno je možete preskočiti – luk dinstan sa sodom dat će jelu potrebnu gustoću.
Ovaj trik koriste kuhari u velikim restoranima i hotelima.