Definitivno najotrovnije voće: Prepuno je pesticida, a kad je sezona svi ga jedu svaki dan

Porodica i zdravlje
Definitivno najotrovnije voće: Prepuno je pesticida, a kad je sezona svi ga jedu svaki dan

Izbjegavanje voća i povrća koje je najviše tretirano pesticidima jedan je od ključnih koraka ka zdravijem načinu života. Prema istraživanjima, jagode i špinat sadrže najviše ostataka otrovnih supstanci.

Voće i povrće jesu temelj zdrave prehrane, ali je jednako važno da budu sigurni za konzumaciju – što znači čisti od nečistoća i štetnih hemikalija.

Još od 2004. godine, Radna grupa za zaštitu okoliša (Environmental Working Group – EWG), neprofitna organizacija koja se bavi unapređenjem zdravlja ljudi i prirode, svake godine objavljuje listu "Prljavih dvanaest" – neorganskih proizvoda koji sadrže najviše pesticida.

– "Ove godine, otkriveno je da 75 posto svih analiziranih uzoraka konvencionalno uzgojenih svježih proizvoda sadrži ostatke potencijalno štetnih pesticida," navodi EWG. "Kod proizvoda sa liste ‘Prljavih dvanaest’, čak 95 posto uzoraka imalo je tragove pesticida," prenosi CNBC.

Na vrhu liste ponovo – jagode i špinat
Jagode i špinat su se i ove godine našli na vrhu liste najzagađenijih. Posebnu pažnju treba obratiti i na značajan porast količine pesticida u grožđu.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), određeni pesticidi povezani su s nizom zdravstvenih problema, uključujući spontani pobačaj, urođene anomalije, te poteškoće u učenju i razvoju kod djece.

Lista voća i povrća s najviše pesticida:

-Jagode

-Špinat

-Kelj i raštika

-Grožđe

-Breskve

-Kruške

-Nektarine

-Jabuke

-Paprike (babura i ljuta)

-Trešnje

-Borovnice

-Boranija

Kako se zaštititi od pesticida u voću i povrću?

Iako je gotovo nemoguće potpuno izbjeći pesticide, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste znatno smanjili njihovu prisutnost u prehrani:

1. Kupujte organski kad god je moguće

Namirnice sa "Prljave dvanaestice" liste najbolje je kupovati u organskoj verziji, jer sadrže znatno manje ili nimalo pesticida. Organski uzgoj ne koristi sintetičke pesticide ni herbicide.

2. Dobro perite i gulite

Temeljito pranje pod mlazom vode uklanja dio pesticida, pogotovo onih s površine. Kod voća poput jabuka, krušaka i breskvi – guljenje kore može pomoći, iako se time gube i neki nutrijenti.

3. Koristite otopinu sode bikarbone

Istraživanja su pokazala da potapanje voća i povrća u rastvor sode bikarbone (1 kašičica na 1 litar vode) tokom 10–15 minuta može pomoći u uklanjanju pesticida s površine plodova.

4. Kupujte sezonski i lokalno

Sezonsko i lokalno uzgojeno voće i povrće često je manje tretirano jer ne mora dugo stajati niti se transportovati velikim udaljenostima. Osim toga, podržavate domaće proizvođače.

5. Pravilno čuvanje

Čak i kada kupite proizvode s manje pesticida, važno ih je pravilno skladištiti. Neki pesticidi se mogu razgraditi pri izlaganju svjetlu ili visokim temperaturama, stoga voće i povrće držite u frižideru, dalje od sunčeve svjetlosti.


Pametan izbor: Kad kupovati organsko, a kad ne mora?

Osim „Prljave dvanaestice“, postoji i lista tzv. „Čiste petnaestice“ – proizvoda koji prirodno sadrže manje pesticida, te ih nije nužno kupovati u organskoj verziji (npr. avokado, ananas, luk, grašak, mango...).

Ne propustite