Ako vidite ovu oznaku na kesici farbe za jaja, nikako je ne kupujte: Opasno je

Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece
Tradicionalno bojenje jaja prirodnim materijalima, poput ljuski crvenog luka ili drugih biljaka, sve je manje popularno, dok kupovne boje sve više dolaze u prvi plan.
Njihova kvaliteta još uvijek nije dovoljno ispitana i ne zna se koliko su pojedini sastojci štetni za zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Ove boje bi se navodno trebale razgraditi u organizmu, ali ta razgradnja može biti samo djelomična, pa mogu nastati spojevi koji mogu izazvati različite probleme – smetnje s disanjem, alergije, manjak koncentracije...
Europski parlament je 2010. godine odlučio da na deklaraciji hrane koja sadrži „umjetne“ boje E102, E104, E110, E122, E124 i E129 mora stajati upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece.“
Plava boja iz vrećice ne bi se trebala često koristiti jer sadrži indigotin (E132), koji se povezuje s mogućim alergijama.
Žuta boja iz vrećice sadrži E102, koji također može izazvati poremećaj pažnje i aktivnosti kod djece.
Crvena boja, tj. E122, može izazvati alergije, urtikariju ili rinitis – nadraženost sluznice nosa.
Među bojama postoje i prirodne – primjerice, E101 je zapravo vitamin B2 koji daje žutu boju.
Sve ove boje lako možete zamijeniti prirodnim bojenjem:
Crvenu boju možete dobiti od ljuske crvenog luka, soka od brusnice ili šipka, smrznutih ili mljevenih malina, soka od trešnje i cikle.
Narančasta se dobiva od kurkume i mrkve.
Zelena se najbolje postiže pomoću špinata.
Plava se dobiva drobljenim smrznutim borovnicama i lišćem crvenog kupusa.
Ljubičasta se najbolje postiže uz tamno crno vino.